Hockeysters winnen Champions Trophy

Door een 2-0 zege op Duitsland heeft de Nederlandse vrouwenhockeyploeg vannacht in Argentinië voor de derde keer in de geschiedenis de Champions Trophy gewonnen. Kim Lammers en Naomi van As scoorden in de finale van het jaarlijkse toernooi met de zes sterkste hockeynaties ter wereld.

Met de eindoverwinning verdreef de drastisch verjongde ploeg van bondscoach Marc Lammers de olympische kater van bijna drie maanden geleden. In Athene verloor favoriet Nederland de eindstrijd van Duitsland. Nadien namen zes routiniers afscheid, onder wie aanvoerster en recordinternational Mijntje Donners (234 caps), keepster Clarinda Sinnige (142) en strafcornerspecialiste Ageeth Boomgaardt (192).

,,Het ging veel beter dan verwacht'', erkende bondscoach Lammers na afloop van het toernooi waarin zijn ploeg slechts twee tegentreffers in zes duels incasseerde. ,,De inbreng van tien nieuwe jonge speelsters in vergelijking met de olympische ploeg heeft erg verfrissend gewerkt. Elke overwinning was een feest.''

De zwaarste tegenstander van de Nederlandse en de Duitse ploeg bleek het Argentijnse thuispubliek, dat grote moeite had met het gelijkspel (1-1) tussen beide landen in het afsluitende groepsduel van zaterdag. Het gastland, de in eigen land bewierookte Las Leonas (De Leeuwinnen), werd daardoor veroordeeld tot de troostfinale. ,,Ik heb nog nooit zoveel opgestoken middelvingers gezien'', zei Ellen Hoog, die het Nederlandse doelpunt maakte, na afloop.

Trophy pagina 15