Friuli-hmmm!

Herinneringen aan Italië gaan vaak gepaard met een tevreden zucht. Toscane! Ah! Ubrië! Oh! Maar Friuli? Ooit iemand bij dit woord hardop horen kreunen? In dit noordelijke deel van Italië, dat om precies te zijn Friuli-Venezia-Giulia heet, tref je in de keuken, mede dankzij een rumoerige geschiedenis, lekkere en interessante streekgerechten aan.

In gewone Italiaanse restaurants in ons land tref je zelden of nooit Friuliaanse gerechten aan. Er is goed nieuws: tot 15 december a.s. wordt er in het Italiaanse restaurant Robertos in Amsterdam een uitgebreid Friuli menu gepresenteerd waar de in Triëst geboren en getogen kok Roberto Gruber zich mee heeft bemoeit. Uiteraard worden er bij de gerechten, zoals Toc in braide e foie gras, brodetto di pesca en jota, bijzondere wijnen uit die streek geschonken. Volgens de andere Roberto (Payer), ook afkomstig uit Friuli, zijn de witte wijnen uit het noorden de beste van héél Italië en is de San Daniele prosciutto véél lekkerder dan de parmaham die in Nederland bekender is en dus meer verkocht wordt: het verschil tussen de subtiele San Daniele en Parma is het verschil tussen cashmir en trevira. Vandaag een eenvoudig 4 persoons recept voor een stevig, winters voorgerecht: polenta met fontina, een kaas afkomstig uit Val d'Aosta, genoemd naar de berg Fontin. In een volgende aflevering meer over polenta en Roberto Grubers recept voor de bovengenoemde toc. Ga zelf bij Robertos in Amsterdam onderzoeken wat een jota is.

Bereiding: Snijd de korsten van de fontina, en die in zeer dunne plakjes. Breng het water in een pan met dikke bodem aan de kook. Strooi de polenta en een snufje zout in het water. (Eko-polenta is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels. Let niet op de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Kook de polenta in ongeveer 5 minuten op een laag vuur gaar. Roer af en toe. Het volume van dit gele papje neemt behoorlijk toe. Roer de boter en zout naar smaak door de gare, maar vochtige polenta. Schep een cirkel polenta op voorverwarmde borden. Leg de plakjes kaas erboven op. Het is de bedoeling dat de kaas op de polenta zacht wordt en smelt. Maak van dit voorgerecht een lunch- of hoofdgerecht door er een groene salade bij te serveren. De fontina kan eventueel door taleggio worden vervangen.

Morgen: een nagerecht.

    • Anne Scheepmaker