Doden bij `aanslag' op PLO-leider

De nieuwe leider van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO), de gematigde Mahmoud Abbas, ontkent dat er zondag tijdens een rouwplechtigheid voor Yasser Arafat in Gaza-stad een aanslag op hem is gepleegd. Kort nadat Abbas in de overvolle tent in het voetbalstadon van de stad was gearriveerd werd hij uitgescholden voor Amerikaanse agent en even later brak er groot tumult uit, waarbij minutenlang werd geschoten.

Een soldaat van Eenheid 17, de garde van Yasser Arafat, en een lijfwacht van oud-minister van veiligheid Mohammed Dahlan, kwamen daarbij om het leven. Bij de schietpartij waren behalve lijfwachten van Abbas en Dahlan, ook agenten van de militaire inlichtingendienst van Mussa Arafat en leden van de Aqsabrigades, die zichzelf presenteerden als de `Abu Ammarbrigades', betrokken. Abu Ammar was de koosnaam voor Yasser Arafat.

Volgens Abbas heeft het incident geen politieke betekenis en vuurden de meeste gewapende eenheden in de lucht. Volgens journalisten van Al-Jazira was de rouwtent niet berekend op de grote toestroom en had Abbas het incident niet overleefd als er werkelijk sprake was geweest van een aanslag. Abbas woont, net als Dahlan, in Gaza-stad en werd omringd door lijfwachten snel afgevoerd. Tussen de eenheden van Dahlan en de militaire inlichtingendienst van Mussa Arafat hebben zich afgelopen zomer al botsingen voorgedaan. In de Palestijnse gebieden, maar vooral in de Gazastrook ontbreekt al geruime tijd iedere vorm van recht en orde.

De Aqsabrigades ontkenden vandaag ten stelligste dat zij oud-premier Abbas hebben willen uitschakelen. Wel hebben zij hem duidelijk willen maken, aldus een woordvoerder, dat zij de erfenis van Arafat niet mogen verkwanselen en dat de gewapende intifadah moet worden voortgezet. Abbas wordt door de extremisten gezien als een verrader omdat hij zich tegen het gewelddadige verzet tegen de Israëlische bezetting heeft gekeerd. Abbas en premier Qurie hebben aangekondigd dat er op 9 januari presidentsverkiezingen worden gehouden. Of Abbas namens Fatah kandidaat wil zijn, heeft hij nog in beraad.