Dode door brand bij illegale houseparty

Tijdens een illegale houseparty in een gekraakte loods is gisterochtend een 27-jarige man bij een brand om het leven gekomen. Zes mensen werden ernstig gewond. Dat zegt een woordvoerder van de politie. In de loods waren ,,enkele honderden'' mensen aanwezig.

In juni dit jaar maakte de politie een eind aan een feest in dezelfde loods. Volgens de politie wordt ,,met enige regelmaat'' aan dergelijke feesten, waarvoor geen vergunningen zijn aangevraagd, een eind gemaakt. De vergunningen hebben onder meer betrekking op de brandveiligheid.

Volgens een van de aanwezigen ontstond de brand tijdens de laatste uren van het feest en waren er vooral mensen uit de kraakwereld aanwezig. In de loods hadden verscheidene krakers een tijdelijk onderkomen gebouwd. ,,De een had een caravan, de ander had van hout wat gebouwd'', aldus Rob, die naar zijn zeggen de brand zag beginnen als ,,een klein vuurtje''. Volgens hem is in een van die houten bouwsels de brand ontstaan. De brand verergerde, zegt hij, toen een raam werd ingegooid. Het raam werd ingegooid omdat mensen niet snel genoeg door een deur konden wegkomen. ,,Het was een deur in het grote rolluik voor vrachtwagens. Ze probeerden daar zelfs met hun fiets door naar buiten te gaan'', zegt Josien. Nadat het raam was ingegooid greep de brand snel om zich heen, aldus ooggetuigen.

De brandweer kreeg om acht uur de melding binnen en spreekt van een ,,grote brand'', de op een na ernstigste categorie. Met vijftien voertuigen en een blusboot werd het vuur rond het middaguur bedwongen. De brand verwoestte de loods waar het krakersfeest werd gevierd. Ook naastgelegen loodsen raakten beschadigd. De loodsen werden verhuurd voor het maken van films. Volgens de politie was de eigenaar van de loods verwikkeld in een juridische procedure om de krakers weg te krijgen.