Burqa's in de ban

De politie in Antwerpen gaat optreden tegen personen die over straat gaan met een burqa, een allesbedekkend gewaad dat sommige islamitische vrouwen dragen. Formeel was het dragen van de burqa in Antwerpen al verboden op grond van de gemeentewet. Maar naar aanleiding van een in Vlaanderen opgelaaide discussie zijn volgens de gemeentewoordvoerder nu concrete richtlijnen opgesteld hoe de politie ,,respectvol'' moet optreden, indien iemand met een burqa over straat gaat.

Volgens de gemeentelijke verordening ,,is het verboden zich te maskeren of zodanig te verkleden dat men onherkenbaar wordt en zich alzo in het openbaar te vertonen''. De politie zal iemand die op straat een burqa draagt identificeren, informeren over het verbod en in contact brengen met de gemeentelijke dienst voor integratie. De identificatie vindt plaats door een vrouwelijke agent, zondig op het bureau. Bij herhaalde inbreuken volgt een bekeuring.

Volgens de gemeentewoordvoerder is in Antwerpen nog niemand officieel in burqa aangetroffen. De kwestie kwam vorige maand aan de orde, toen burgemeester Patrick Janssen er op een persconferentie vragen over kreeg. Nadien werden `praktische richtlijnen' voor de politie uitgewerkt, die zaterdag uitlekten via dagblad Het Laatste Nieuws.

De Vlaamse minister Marino Keulen (Binnenlandse Zaken en Inburgering) noemde de burqa onlangs ,,een onaanvaardbaar symbool van onderdrukking van vrouwen''. Volgens hem kan de burqa niet worden beschouwd ,,als een normaal religieus symbool en ook niet als vorm van vrije meningsuiting''. De minister wil het nemen van maatregelen overlaten aan gemeenten zelf.