`Bernhard was wel lid NSDAP'

Prins Bernhard ontkent niet dat zijn naam voorkomt op een lijst met NSDAP-leden. Wel blijft hij ontkennen dat hij zichzelf in 1933 als lid van de nazi-partij heeft aangemeld.

Dat zegt Hans van der Voet, oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst en vertrouweling van Bernhard. Van der Voet: ,,Zijn naam staat op die lijst, dat valt niet te ontkennen. Formeel was Prins Bernhard dus lid van de NSDAP. Maar hij heeft zich niet opgegeven, niet uitgeschreven en zelf nooit actief contributie betaald.'' Hoe Bernhard dan toch lid is geworden, weet Van der Voet niet. ,,Hij heeft mij verteld dat een vriend hem misschien lid heeft gemaakt, omdat studeren zonder lidmaatschap lastig was in Berlijn in de jaren dertig.'' De kwestie ligt gevoelig, omdat Bernhard altijd heeft ontkend lid te zijn geweest. In 1996 leidde de kwestie tot ophef door de publicatie van het boek `De affaire-Sanders' van de historici Aalders en Hilbrink. Hierin werd betoogd dat Bernhard lid was geweest, op basis van documenten uit de National Archives in Washington. Premier Kok zei toen dat Bernhard op de lijst stond, maar dat hij niet weet hoe hij daar op was beland.

In een zaterdag verschenen biografie in stripvorm, `Agent Orange', staat Bernhards inschrijvingskraart in het partijregister van de NSDAP afgedrukt. Naar aanleiding daarvan zei Bernhard gisteren tegen de Volkskrant: ,,Ik heb nooit zo'n kaart gehad en ik betreur het dat er geen getuigen meer zijn die mijn gelijk kunnen bevestigen.''

Volgens Van der Voet hebben de prins en hij uitgebreid over de zaak gesproken na het verschijnen van `De afaire-Sanders'. ,,De prins weet al jaren dat hij op de ledenlijst staat. Hij wist ook dat die stukken in Amerikaanse archieven lagen. Kort na de oorlog is hem dat verteld door Bedell Smith, de stafchef van Eisenhower en de eerste directeur van de CIA.'' Van der Voet heeft op verzoek van Bernhard onderzoek gedaan naar beschuldigingen, waar hij begin dit jaar in een open brief in de Volkskrant op inging. Daarin kwam het lidmaatschap niet ter sprake. Van der Voet: ,,Er zijn geen getuigen voor het verhaal van de prins, er is alleen zijn ontkenning.''

    • Mark Duursma