Afrikaanse Unie isoleert Ivoorkust

De leden van de Afrikaanse Unie hebben zich gisteren in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja uitgesproken voor een wapenembargo tegen Ivoorkust.

Het wapenembargo is het belangrijkste punt uit een ontwerpresolutie van de VN-veiligheidsraad waarover naar verwachting vandaag nog in New York wordt gestemd. Andere maatregelen die in de ontwerpresolutie worden genoemd zijn het opleggen van een reisverbod en het bevriezen van buitenlandse banktegoeden van politieke en militaire leiders. De VN-veiligheidsraad hoopt met het embargo een doorbraak te creëren in het vastgelopen vredesproces.

De steun van alle leiders van de Afrikaanse Unie voor de resolutie betekent dat Ivoorkust politiek geïsoleerd raakt. Het embargo moet onmiddellijk ingaan, zei de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo.

Ivoorkust werd vertegenwoordigd door parlementsvoorzitter Mamadou Koulibaly. President Laurent Gbagbo ging niet zelf naar Abuja omdat hij in tijden van crisis over al op voorbereid moet zijn, aldus zijn woordvoerder.

President Jacques Chirac van Frankrijk noemde de regering van president Gbagbo gisteren `omstreden'. Hij waarschuwde dat Ivoorkust zich zou kunnen ontwikkelen tot een `land met een fascistisch karakter'.

Zaterdagavond werd de benoeming door president Gbagbo van een nieuwe stafchef van het leger bekend. De nieuwe stafchef, kolonel Philippe Mangou, geldt als een havik. Mangou voerde het luchtoffensief aan waarmee het Ivoriaanse leger anderhalve week geleden de oorlog hervatte. Onder zijn bevel openden gevechtsvliegtuigen het vuur op een Franse legerbasis. Daarbij kwamen negen Fransen soldaten om het leven. De oude stafchef, generaal Matthias Doué, is een gematigd man en heeft lange tijd onderhandelingen gevoerd met de militaire tak van de rebellenbeweging.

De Nederlandse ambassade in Ivoorkust is tijdelijk gesloten. De ambassadeur vertrok gisteren met drie man ambassadepersoneel. De meeste Europese ambassades zijn inmiddels dicht, inclusief de Britse, Zweedse en Belgische ambassade.

Gisteren viel opnieuw de electricteit uit in het noorden van Ivoorkust, dat in handen is van de rebellen. Dat gebeurde al eerder, vlak voordat het Ivoriaanse leger een luchtoffensief begon. Waarnemers maken hieruit op dat er een nieuwe aanval op rebellengebied op stapel zou staan.

    • Pauline Bax