Warme jas om in te verdwijnen

In Amsterdam ziet Lukas Keijser ,,complete families'' in parka. Goedkoop of duur, met bont of nepbont.

Liepen voorheen vooral hiphoppers rond in jassen met grote capuchon die is afgezet met een flinke bontkraag, de zogenaamde parka's, tegenwoordig draagt iedereen ze. Van chic tot ordinair, van kind tot oma. Loop een kwartier rond in Amsterdam en je komt zo dertig jassen-met-bontcapuchon tegen. Soms zie je er complete families in.

De meeste exemplaren zijn in schutkleuren, zoals die van Larry (42). De zijne is groenig, vaker nog zien we donkerblauw. Het model van Larry's winterjas – te wijd en tot over de kont – komt ook het meest voor. Larry kocht hem vorig jaar. Toen was er nog niet veel keuze. Inmiddels is dat anders. De bontkraagjassen zijn in bijna alle winkels te krijgen. En er hangen vele verschillende uitvoeringen en vele kleuren.

Dat is ook te merken op straat. De roze jas van Sonia (18) uit Birmingham komt van de H&M en heeft het model bomberjack. Ze koos deze onder andere uit omdat hij ,,er zo lekker warm uitzag en goedkoop was''. Ook vond ze de kleur mooi. Die van Frida (30) was juist ,,heel duur''. Ze kocht de hare, een gewatteerde die bijna tot op de grond valt, pas geleden in de winkel van Ralph Lauren aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Frida vertelt dat die van haar is afgezet met ,,geschoren vossenbont''.

Dat komt weinig voor. Het bont aan de meeste jassen is nep, zoals ook bij Timothy (22). Bij hem is de hele capuchon ermee bekleed. De kleur van zijn jas is net als die van Frida wit. Maar ziet die van haar er vrij klassiek uit, Timothy is sportiever met een gevoerd, kort gebreid jasvest. Het zit strak om zijn lichaam, terwijl Frida zowat in haar jas verdwijnt.

De meeste jassendragers zeggen de jas-met-megabontcapuchon niet te hebben gekocht omdat deze modisch is. ,,Hell no!'' antwoordt Larry. Hij komt oorspronkelijk uit Californië en had iets nodig tegen de kou: ,,It's fucking freezing here''. Frida kocht de hare gewoon omdat ze er ,,meteen verliefd'' op was toen ze hem in de etalage zag. Alleen voor Sonia was mode ook een reden er een te kopen.

Timothy baalt er juist van dat ,,iedereen ermee rondloopt''. Als hij dat had geweten, had hij een andere uitgezocht. Maar hij denkt er voorlopig niet over om hem weg te doen. ,,Hij blijft lekker warm.''

    • Lukas Keijser