Vebod hoofddoek op Beierse school

De Duitse deelstaat Beieren gaat onderwijzend personeel verbieden een hoofddoek te dragen. Het Beierse parlement heeft gisteren een voorstel van de deelstaatregering aangenomen dat het dragen van ,,wereldbeschouwelijke symbolen'' verbiedt. Beieren is na Hessen, Nedersaksen, Baden-Württemberg en Saarland de vijfde deelstaat die het dragen van hoofddoeken aan banden gaat leggen. In al deze deelstaten regeren de christen-democraten. Beieren gaat niet zover als Hessen, waar de hoofddoek voor al het overheidspersoneel verboden is.

Door het gebruik van de term 'wereldbeschouwelijk' wil Beieren benadrukken dat het gaat om het dragen van symbolen met een politieke lading. De hoofddoek is volgens de Beierse minister van Cultuur, Monika Hohlmeier van de christen-democratische CSU, ,,een politiek-religieus teken, dat juist door fundamentalisten voortdurend wordt misbruikt als een symbool voor de Godsstaat''. Ook veel moslim-vrouwen zien volgens de minister de hoofddoek als ,,een teken van onderdrukking''.

Volgens critici maakt de Beierse wet ten onrechte verschil tussen vrouwen met een hoofddoek en bijvoorbeeld onderwijzende nonnen, die ook religieuze kleding dragen. Maar volgens de minister gaat die vergelijking niet op omdat de Beierse grondwet stelt dat kinderen ,,volgens christelijke beginselen onderwezen moeten worden. Bovendien'', aldus Hohlmeier, ,,komen de kerken op voor de grondwet.'' Ze stelt dat de wet ,,aansluit bij de tradities van beieren en bij de overtuiging van zijn burgers''. Volgens de oppositie van sociaal-democraten en groenen is de nieuwe wet is strijd met de grondwet.

Het dragen van een hoofddoek op scholen is in Duitsland een thema sinds een moslim-lerares in 1998 voor de rechter haar ontslag aanvocht. Uiteindelijk boog het Constitutionele Hof in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtbank, zich over de zaak. Het Hof oordeelde in september vorig jaar dat de bestaande wetgeving in geen van de deelstaten voldoende houvast bood voor een verbod. Het Hof achtte, met vijf tegen drie stemmen, een verbod op het dragen van een hoofddoek niet principieel is strijd met de grondwet. De kwestie was volgens het Hof echter zó ingrijpend was, dat alleen de politiek daarover een besluit zou mogen nemen. Omdat onderwijs een zaak in van de deelstaten, mogen regionale tradities een rol spelen. De rechters benadrukten dat wetgeving moet aansluiten bij artikel 4 van de grondwet, waarin de vrijheid van godsdienst geregeld is. Voor christen-democratisch geregeerde deelstaten was de uitspraak aanleiding om de wet te wijzigen.