Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Komende week besteden tal van programma's op radio, televisie en internet (www.geheimgeweld.nl) aandacht aan kindermishandeling. Bijna elke week sterft een kind aan de gevolgen daarvan. Vanmiddag met staatssecretaris van volksgezondheid Clémence Ross-van Dorp over wat binnen de familie vaak wordt verzwegen en wat haar plannen voor de toekomst zijn. Verder Filip Dewinter over de nieuwe naam voor het Vlaams Blok en ontwikkelingen in Nederland. Ook aanwezig de Belgische schrijver Tom Lanoye. Ned.3, 12.10-13.00u.

DOCUMENTAIRE

Calidris Canutus Piersmai. Een portret van waddenonderzoeker professor Theunis Piersma die donderdag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud kreeg voor zijn niet aflatende inzet voor het behoud van het Waddengebied. Er is zelfs een kanoet naar hem genoemd: de Calidris Canutus Piersmai. In het portret ook schrijver en vriend Koos van Zomeren. Ned.1, 13.30-14.00u.

Hoezo kansloos. Eerste deel van een vierluik over kansloze Antilliaanse, Sri-Lankese, Surinaamse en Turkse jongeren uit probleemwijken in Rotterdam-Zuid die naar Roemenië gaan om zigeuners te helpen. Zij worden daar met echte armoede geconfronteerd zodat ze hun eigen situatie beter kunnen waarderen. Ned.3, 16.30-16.53u.

Tegenlicht: Het kindsdeel. In de serie uitzending over kindermishandeling gaan de gezinssociologen/onderzoekers Ed Spruyt en Kees de Hoog in op de traumatiserende gevolgen voor kinderen wier ouders uit elkaar zijn gegaan. Vooral het doorruziën na een scheiding veroorzaakt verwijtbare schade, zo menen de sociologen. Ned.3, 21.05-22.00u.

Het geluk van Nederland. Naar aanleiding van de themaweek (zie Het Buitenhof) vertellen cabaretier Hans Dorrestijn, schrijver Arthur Japin, journaliste Catherine Keijl, politica Karina Schaapman en actrice/zangeres Tatjana Simic over hoe ze in hun jeugd zijn mishandeld en het effect daarvan op hun verdere leven. Ned.3, 23.15-24.00u.

Panorama: The new killing fields. Over de situatie in de Soedanese regio Darfur die gezien kan worden als de eerste genocide van deze eeuw. In wiens opdracht handelt de Arabische militie (Janjaweed) eigenlijk? BBC1, 23.15-0.05u.

DRAMA & KUNST

Holland danst. Eerste deel van een tweeluik over de Nederlandse danscultuur in de twintigste eeuw. Ned.3, 13.00-14.00u.

Close-up: Zoeken naar Lucebert. Zie tv-vooraf. Ned.1, 18.30-19.30u.

De afdeling: Macarena. Eerste aflevering van een zesdelige Nederlandse kantoorserie waarin de persoonlijke beslommeringen van een groep collega's centraal staan. Met o.a. Kees Hulst, Marian Mudder en Nadja Hüpscher. Ned.1, 22.30-23.00u.

FILM

The Blue Max (John Guillermin, 1966, Engeland). Spectaculaire luchtgevechten ten tijde van de Eerste Wereldoorlog vormen belangrijkste attractie van dit drama over een ambitieuze Duitse piloot (George Peppard) die vrouw (Ursula Andress) van zijn commandant (James Mason) inpikt. BBC2, 13.50-16.15u.

.Esperando al Mesías (Daniel Burman, 2000, Argentinië/Italië/Spanje). Internationale festivallieveling bestudeert fijnzinnig en geestig sociale en religieuze waarden aan de hand van de ontmoeting tussen twee buitenbeentjes in Buenos Aires: een verslagen zakenman en een opstandige joods jongeman. Ned.3, 14.00-15.35u.

.Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993, VS). Dankzij animatie- en computertechnieken tot leven gewekte dinosauriërs stelen de show in weergaloos en uiterst succesrijk griezelavontuur over een uit de hand gelopen pretpark met genetisch gemanipuleerde fauna uit de prehistorie. Op scenario en spelregie zou je van alles kunnen aanmerken. Veronica, 20.30-22.50u.

Sling Blade (Billy Bob Thornton, 1996, VS). Met Oscar voor beste scenario bekroond regiedebuut van acteur Billy Bob Thornton is studie naar achterlijke man (Thornton zelf) die, 25 jaar nadat hij zijn moeder en haar minnaar heeft vermoord, vrijgelaten wordt uit een gevangenis voor geesteszieken. Hij keert terug naar zijn geboortedorp in het arme zuiden, weet zich omringd door andere buitenbeentjes en sluit vriendschap met een vaderloos jochie. Kijker wordt verondersteld soms jaloers te zijn op de `puurheid' van de hoofdpersoon, een somber broertje van Forrest Gump. BBC2, 0.20-2.30u.

Citizen X (Chris Gerolmo, 1995, VS). In Rusland gesitueerde thriller volgt overbekend stramien: geobsedeerde politieman zit op het spoor van seriemoordenaar maar ondervindt hinder van bureaucratie. Geïnspireerde rollen van Stephen Rea als detective, Donald Sutherland als zijn cynische baas en Max von Sydow als bureaucratisch obstakel. BBC1, 1.05-2.50u.

RADIO

Opium. Acteur Bert Luppes praat over de voorstelling Seemannslieder/Op Hoop van Zegen die hij bij het gezelschap ZT Hollandia speelt en waarin zeemansliederen en zeemanspoëzie de hoofdmoot vormen. Verder Maartje Duin over haar boek Je komt niet weg uit Hollywood en live-muziek van DAAU, voorheen Die Anarchistische Abendunterhaltung uit Vlaanderen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio Atelier. Portret van de 91-jarige Hongaars-Nederlandse fotografe Ata Kando, boezemvriendin van de vorig jaar overleden Eva Besnyö. Aan programmamaakster Deborah van Dam vertelt zij over haar tweede echtgenoot Ed van der Elsken, haar werk en leven. Tot en met 10 december 2004 is in het fotografiemuseum FOAM in Amsterdam de tentoonstelling Kalypso & Nausikaä te zien waarvan de titel gebaseerd is op de gelijknamige hoofdstukken uit Homerus' Odyssee. Radio 1, 21.04-22.00u.