Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Intocht Sinterklaas. Rechtstreeks verslag van de aankomst van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten in Alkmaar. De stoomboot wordt afgemeerd aan de Bierkade. Nadat burgemeester Marie van Rossen Sinterklaas heeft verwelkomd, volgt de traditionele rijtoer door de stad. Ned.2 & Ned.3, 12.00-13.15u

Hij komt, hij komt. Sinterklaas zal zich moeten haasten, want om half twee wordt de stoomboot al weer verwacht op de Schelde bij Antwerpen om aan te leggen bij het Steen. De rijtoer gaat naar het Kattendijkdok. Ketnet, 13.30-14.35u.

Nova. Portret van twee islamitische gezinnen in Eindhoven en aandacht voor het Crossing Border Festival waar de Franse islamitische rapper Malik, voormalig moslim-fundamentalist, op zal treden. Ned.3, 22.20-23.00u.

Factor. Reportage over het vluchtelingenkamp Kalma in de Soedanese provincie Darfur waar 93.000 mensen proberen te overleven. Gesprek met o.a. enkele machteloze Nederlandse hulpverleners. Ned.1, 23.25-23.50u.

DOCUMENTAIRE

Verkleurde tijden. Terugblik op nieuwe Nederlanders die ooit door Van Gewest tot Gewest zijn geportretteerd. Ditmaal onder anderen enkele Joegoslavische vrouwen die in 1969 in Emmen gingen werken in de Danlon-pantyfabriek. Ned.3, 16.30-17.00u.

The lost film of Dian Fossey. Zeldzaam filmmateriaal van Fossey en haar geliefde gorilla's, gemaakt door haar partner Bob Campbell in de regenwouden van Rwanda. National Geographic, 21.00-22.00u.

CABARET/AMUSEMENT

Dit was het nieuws. Nieuw seizoen van de satirische nieuwsquizz met naast de vaste ploeg deze keer Sonja Barend en acteur Cees Geel. Ned.2, 20.55-21.45u.

De grootste Nederlander. In de laatste uitzending voor de finale aanstaande maandag pleit vanavond de theologe Jacobine Geel voor Willem van Oranje als grootste Nederlander. Ned.1, 22.50-23.25u.

Jansen Praat! Registratie van het tweede soloprogramma van cabaretier Dolf Jansen is ook wel omschreven als standup-rock'n'roll-cabaret-talkshow-show. Ned.3, 23.05-23.55u

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht: De Vlaams Blok-kiezer heeft geen gelijk. Discussie tussen moraalfilosoof Etienne Vermeersch en Gerolf Annemans, voorman van het Vlaams Blok. Canvas, 22.40-23.25u.

FILM

Astérix & Obelix: Mission Cléopatre (Alain Chabat, 2002, Frankrijk/Duitsland). Live-actionfilm, groots van opzet en stereotiep. Met Gérard Depardieu. RTL5, 20.30-22.35u.

Blues Brothers 2000 (John Landis, 1998, VS). Laat vervolg is futloze replica van het origineel uit 1980 met teleurstellende gastoptredens van o.a. James Brown, Aretha Franklin, Eric Clapton, B.B. King, Bo Diddley en Dr. John. Net5, 21.00-23.20u.

What Lies Beneath (Robert Zemeckis, 2000, VS). Bovennatuurlijke thriller vol clichés met Harrison Ford en rozen snoeiende Michelle Pfeiffer. Yorin, 22.00-0.20u.

Liar - The Ideal Suspect/Deceiver (Jonas & Joshua Pate, 1997, VS). Psychologisch schaakspel voor drie acteurs: Chris Penn en Michael Rooker ondervragen de van moord verdachte, pathologische leugenaar Tim Roth. De leugendetector biedt geen uitkomst. VRT, 23.40-1.25u.

Marvin's Room (Jerry Zaks, 1996, VS). Verzoening rondom een sterfbed moet het vooral hebben van de voorname rolbezetting. Diane Keaton als opofferingsgezinde leukemiepatiënte die haar vader verpleegt, Meryl Streep als haar onafhankelijke zuster, Robert de Niro als verstrooide arts en Leonardo DiCaprio als jeugddelinquent. Ned.1, 23.55-1.40u.

This Is Not a Love Song (Bille Eltringham, 2002, Engeland). Twee voortvluchtige kruimeldieven worden in de Noord-Engelse bossen en moerassen achtervolgd door woedende boeren. In twee weken gedraaid, met een veelzijdige digitale camera. Ned.3, 23.55-1.40u.

.Celebrity (Woody Allen, 1998, VS). In zwart-wit gedraaid panorama van verhaaltjes over roem, de media en bescherming van een privé-bestaan, gedrapeerd rond een scheidend echtpaar (Kenneth Branagh en Judy Davis). Bijrol van tien minuten van Leonardo DiCaprio als een superster die een hotelkamer kort en klein slaat. Ned.2, 0.20-2.15u.

.The Getaway (Sam Peckinpah, 1972, VS). Bekwame actiekomedie waarin Steve McQueen, zojuist uit de gevangenis gekomen, met zijn vrouw Ali MacGraw meteen aan een nieuwe bankoverval begint. Adembenemende achtervolgingen. Veronica, 0.45-3.05u.

RADIO

Knetterende letteren. Aandacht voor de vraag of schrijvers rekening houden met bedreiging en een gesprek met schrijver van de Arabische vertelling Mijn opa, de president en andere dieren, Al Galidi. 747AM, 14.02-15.00u.

Opera live. Uitvoering van de opera Agrippina van Händel in drie akten door het Combattimento Consort Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend. Solisten zijn sopranen Annemarie Kremer en Renate Arends, tenor Michael Hart-Davis, countertenor Clint van der Linde, baritons Quirijn de Lang, Piotr Micinski, Robbert Muuse en bas Jan Alofs. De opname is van 17 oktober in het Cultureel Centrum Cankar in Ljubljana. Radio 4, 19.02-22.40u.

Šimek 's nachts. Gesprek met filosoof Rein Gerritsen (ex-portier) over zijn boek over de man die hem het licht liet zien: de Amerikaanse psycholoog en filosoof William James (1842-1910). Radio 1, 0.04-1.00u.