Rentree Van de Leur in finale worldcup

Verona van de Leur tekent voor een opmerkelijke rentree in de turnsport. De acttienjarige Waddinxveense, die wegens een hardnekkige enkelblessure dit jaar nog niet in actie kwam, doet volgende maand mee aan de finale van de wereldbeker in het Engelse Birmingham. Ze komt alleen uit op vloer.

De internationale federatie FIG heeft Van de Leur uitgenodigd op basis van haar positie op de wereldranglijst. Ze staat ondanks haar langdurige afwezigheid in internationale wedstrijden nog steeds zevende. Van de Leur dankt die hoge plaats aan haar overwinning op vloer twee jaar geleden in de wereldbekerfinale in Stuttgart.

Nederland is op 11 en 12 december in Birmingham vertegenwoordigd met twee gymnasten. Yuri van Gelder heeft zich geplaatst voor de finale ringen. Een woordvoerster van de turnbond KNGU erkende gisteren verrast te zijn door de deelname van Van de Leur, die door de enkelblessure ook de Olympische Spelen in Athene miste: ,,Ze heeft goed getraind en wil dolgraag meedoen. Verona is er helemaal klaar voor.''

Ook Van de Leur, gisteravond in Eindhoven actief tijdens het Gym Gala, reageerde verrast op het nieuws. ,,Ik wist niet eens dat ik nog zo hoog op de wereldranglijst stond. Heel leuk. Als je zo'n kans krijgt, moet je die ook pakken'', verklaart de turnster, die eind december 19 jaar wordt.

De rentree van Van de Leur was al aanstaande. De pupil van Boris Orlov en Esther Heijnen zou eigenlijk een week na de wereldbekerfinale weer voor het eerst in actie komen bij de nationale titelstrijd voor clubteams.