POST NIPPLEGATE: OMROEP VECHT BOETE AAN

De Amerikaanse tv-omroep CBS gaat in beroep tegen de boete van 500.000 dollar die het van de mediawaakhond FCC in de VS heeft gekregen, wegens het uitzenden van het `borstincident' van Janet Jackson in de pauze van een grote sport tv-uitzending, de Super Bowl.

In februari trad Jackson daar op met Justin Timberlake, en tijdens een liedje wilde Timberlake een deel van haar pak afscheuren. Maar als gevolg van een `kledingfout' ontblootte hij Jacksons borst, die inclusief haar tepelsieraad enige seconden zichtbaar was. De affaire, die `nipplegate' is gaan heten, leverde meer dan 542.000 klachten op van geschokte Amerikanen. De Super Bowl is Amerika's meest bekeken sportevenement.

CBS zegt in zijn verweer tegen de boete dat het om een incident, niet een opzettelijke daad ging, dat de borst maar even te zien was, zodat de goede zeden en het fatsoen niet echt geschokt kunnen zijn. Bovendien is de vrijheid van meningsuiting in geding, stelt de omroep, als omroepen voor ongeplande voorvallen tijdens uitzendingen op deze wijze beboet worden, omdat de regels dan te strikt worden. Er is geen toekomst voor live televisieuitzendingen meer, als deze straf doorgezet wordt, aldus de CBS volgens de BBC website.

De verkoop van tepelsieraden in zonnevorm, zoals Janet Jackson die droeg tijdens nipplegate, zijn omhooggeschoten na het incident, al of niet met tepelpiercing.