Naar de kapper met Marmouch

Waarover praten jonge moslims, aan het einde van een bewogen week? Een bezoek aan de kapper met AEL-leider Nabil Marmouch.

Nabil Marmouch heeft zijn hoofd kaalgeschoren, maar hij stelt toch voor dat we naar de kapper gaan. Het is vrijdagmiddag, nog één dag tot het suikerfeest. Daarom is kapper Vatan in de Haagse wijk Transvaal afgeladen met jonge mannen.

Ze sms-en op zilverkleurige mobiele telefoontjes, draaien peinzend aan glinsterende oorknopjes en wachten. Sommigen al vier uur. Tot uit Ypenburg komen ze naar Vatan, dat een kneuterig interieur heeft maar onder jonge Marokkanen, Turken en hindoestanen superhip is.

Het idee was samen een wandeling te maken door een buurt waar veel jonge moslims wonen. Nabil Marmouch (29) is de voorzitter van AEL-NL, de Nederlandse tak van Dyab Abou Jahjahs militante Arabisch-Europese Liga. Ze zijn bezig een politieke partij op te richten, de Democratische Moslim Partij, waarmee de AEL-NL aan de raadsverkiezingen van 2006 wil meedoen. De vraag was of tumultueuze weken als de laatste de AEL veel steun brengen. De AEL-NL is tegen het ,,ontmenselijken'' van moslims. De AEL-NL is ook tegen ,,een holle term als integratie'', zoals Marmouch het zelf noemt. Maar hoeveel mensen zich de afgelopen week bij de AEL meldden, zegt Marmouch niet te weten.

Er staat een muurtje in kapperszaak Vatan. Daarachter is nog een krappe ruimte voor vrouwen. Het laatste nieuws is hier: eet geen kip van McDonalds! Daar zit varkensvlees in! In Vatan is het mogelijk vervolgens in één adem over Ayaan Hirsi Ali te beginnen. De Marokkaanse vriend van de hindoestaanse Varisha Batthoe (21), vertelt zij, zit al een week op Hirsi Ali te vitten. Stapelgek wordt ze ervan. ,,Met hem kan ik dus écht al een week niet práten man'', lacht ze. ,,Die is fél sinds Theo van Gogh. Echt beláchelijk. Die zegt: dan moet je maar niet de koran op een naakte vrouw zetten!'' De dames zijn het hierover eens: Je bent gestoord als je Van Gogh vermoordt en Hirsi Ali is ook getikt.

De kapster: ,,In míjn koran staat echt nérgens dat je vrouwen mag slaan hoor!''

Gejoel. Nou! Zeker niet! In de mijne ook niet!

Dan andere zaken. Of in ham-ka-zoutjes echt ham zit. Want die is lékker. Zit daar ham in? Shit.

Terug naar de mannen.

Ayaan Hirsi Ali? Hakan Berberoglu: ,,Een kutwijf.''

Mohammed A.: ,,Heeft psychische hulp nodig.'' Mohammed A. wil zijn achternaam niet noemen want hij is het een beetje zat, allemaal. ,,Als híj Mohammed B. is, dan ben ik Mohammed A..'' Mohammed A. (24) studeert scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam, laatstejaars. In Nederland geboren, Marokkaanse ouders, heeft veel Nederlandse vrienden en probeert daarbij vijf keer per dag te bidden. Lukt niet altijd. Nog niet, zegt Mohammed.

Nu gaat de halve zaak zich ermee bemoeien. Het tóppunt, roept men heen en weer, is toch wel dat Hirsi Ali zich ook al tegen de mannenbesnijdenis uitspreekt. Iemand verderop: ,,Blijf van mijn ding af!'' Gelach.

Hakan Berberoglu: ,,Dat is toch net zo krankzinnig als voorstellen dat Nederlanders geen varkensvlees meer mogen eten?'' Berberoglu (19) is tweedejaars student bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In Nederland geboren, Turkse ouders, voelt zich moslim maar hij vast niet.

[vervolg KAPPER: pagina 2]

KAPPER

'Kom op, je leeft hier toch niet in je eentje!'

[vervolg van pagina 1]

Hirsi Ali mag het allemaal toch wel zéggen? Natúúrlijk, zegt de cliëntèle van Vatan. Ze zijn hier niet zo gevaarlijk hoor, zegt Mohammed A. goeiig . ,,Zit je wel een beetje lekker hier?'' Hirsi Ali is een alarmwoord voor jullie geworden, mompelt Mohammed. Alsof je daarmee beslist wie goed of fout is.

Zien zij vrienden of bekenden radicaliseren, de laatste tijd?

Hakan Berberoglu: ,,Ons vallen heel andere dingen op. Ik lees bijvoorbeeld een maand geleden de Spits, en ik zie het raarste bericht dat ik ooit las. Een paar regeltjes maar: Sinds 1996 stijgt het aantal in Nederland geboren moslims. Einde bericht. Gaan jullie straks ook bijhouden hoeveel moslims naar de supermarkt gaan?''

Mohammed A.: ,,Maar ik begrijp ook dingen. Ik begrijp het dat uitbaters van discotheken geen Marokkanen binnenlaten. Zou ik ook niet doen. Want dan komen de meisjes niet omdat Marokkanen zo agressief zijn.''

AEL-voorman Marmouch: ,,Wát zeg je? Beginnen nu zelfs Marokkanen zichzelf te haten? Jij hebt gewoon de autochtone vooroordelen overgenomen!''

Marmouch vertelt over zijn Democratische Moslim Partij.

Hakan Berberoglu: ,,Vind je niet dat we dan een beetje teruggaan naar de polarisatie? Naar de jaren zestig?''

Marmouch: ,,Het is als een voetbalcompetitie! Wil jij langs de lijn staan? Of in hun ploeg, op hún manier? Of wil je op je eigen wijze spelen? Dan moet je een eigen team oprichten!''

Berberoglu: ,,Ik hoor alleen eigen, eigen, eigen. Waarom moet je voor de islam een eigen parij oprichten? Wíj zijn geïmporteerd in dit land, hoor.''

Marmouch: ,,Niet waar! Ik ben hier geboren! En jij ook! Jij hebt dezelfde rechten als de autochtonen! Ik doe hier wat ík wil.''

Berberoglu: ,,Kom op, man. Je leeft hier toch niet in je eentje!''

Marmouch: ,,Jij zit in een minderwaardigheidscomplex! Jij komt niet voor jezelf op!''

Berberoglu: ,,Als jij met een eigen partij wil komen, dan voed je alleen maar de gedachte dat wij moslims ons willen afzonderen.''

Marmouch: ,,Jij hebt de mentaliteit van dat jongetje van elf jaar in Uden! Dat jongetje dat niet meer naar een school durft waar `islamitisch' op staat!''

Berberoglu: ,,Jij gaat dus een islamitische partij oprichten. Fijn. Maar waarom moet daar nou het woord `islamitisch' in? Waarom niet de Democratische Allochtoonse Partij?''

Marmouch ontploft nu.

,,Omdat! Ik! Geen! Allochtoon! Ben! En jij ook niet! En we moeten ons niet schamen om moslim te zijn!'' Kalmer: ,,En iedereen mag bij ons komen meedoen.''

Berberoglu: ,,Waarom noem je het dan niet de samenlevingspartij?''

Nu klinkt luidt: ,,Heren. HEREN. Genoeg!'' De kapper grijpt in.

De rest van de zaak heeft ademloos geluisterd. De stemming wordt er inderdaad niet beter op. Maar Mohammed A., die inmiddels wordt geknipt, zit in de spiegel te grijnzen.

,,Ik heb altijd Groenlinks gestemd'', zegt Mohammed zachtjes. ,,Had je niet gedacht, hé. Vóór de diertjes en de plantjes. Die kunnen het ook niet helpen, allemaal.''

Alleen Nabil Marmouch heeft het nog niet helemaal in de gaten. Hij gaat breeduit staan. Kijkt rond. En roept: ,,Wíe is er hier vóór de AEL?''

De hele middag is het in kapper Vatan nog niet zó stil geweest.

    • Margriet Oostveen