Na de moord op Theo van Gogh: De meningen

Nee, liever dan ontoelaatbaar gedrag onderdrukken wij 'ontoelaatbare' ideeën. De Nederlandse rechtsstaat: schop een oud vrouwtje omver en je bent thuis voor de thee, kwets een minderheid en je slaapt in de cel.

Journalist Jan Kuitenbrouwer, de Volkskrant, 8 nov.

Onze eigen gemeenschap zit vol met angsthazen, hypocrieten en huichelaars, die voor een beetje overheidsgeld hun benen spreiden. Ze hebben meer vrees voor de acties van ongelovigen dan voor de Bestraffing van Allah. Maar wees gerust, beste lezer, geen enkele onrechtpleger ontkomt aan de Bestraffing van de Allerhoogste.

Redactie website elqalem.nl, 8 nov.

Misschien is wel ons allergrootste probleem onze eigen massa in toom te houden.

Cabaretier Freek de Jonge in zijn tv-programma De Vergrijzing, 7 nov.

In verwijtbare en gemakzuchtige liberaliteit is het land tot nu toe te welwillend omgegaan met de schaduwzijden die ieder immigratieland vertoont en die zoals de ervaring toont des te groter zijn als het bij de meerderheid van de immigranten om moslims gaat.

Commentator Thomas Schmid, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 6 nov.

Wat vervelend dat het zo gelopen is. We hadden geen idee dat het allemaal zo gevoelig lag. Probeer in godsnaam niet je gevoel voor humor te verliezen, want dat zal je hard nodig hebben de komende tijd. [...] En denk er maar aan, wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.

Brief van vrienden Van Gogh aan Mohammed B., 5 nov.