Meer troepen naar Mosul na opstand

De Iraakse regering heeft gisteren troepenversterkingen naar Mosul gestuurd om een einde te maken aan de opstand van rebellen in die noordelijke stad.

Het afgelopen etmaal al voerden de Verenigde Staten luchtaanvallen uit op posities van strijders.

Volgens een journalist van het Franse persbureau AFP hebben rebellen bezit genomen van de straten in Mosul, kennelijk in een poging een tweede anti-Amerikaans front te openen ter ondersteuning van de resterende strijders die in Falluja nog stand houden tegen het Amerikaans-Iraakse offensief. Een Amerikaanse militaire woordvoerster ontkende gisteren dat de door de Amerikanen aangevoerde troepenmacht in Irak het initiatief in Mosul is kwijt geraakt. Volgens haar trokken de troepen zich gisteren terug uit de stad teneinde de gelovigen de mogelijkheid te bieden op de wekelijks gebedsdag naar de moskee te gaan.

Maar een aantal bloedige incidenten ondersteunt de lezing dat de rebellen in ieder geval delen van Mosul onder controle hebben. Het afgelopen etmaal werden een reeks politiebureaus aangevallen en in brand gestoken.

Gisteren werd in de stad het lokale hoofd van een antimisdaadeenheid bij zijn huis doodgeschoten. En elders vielen gewapende mannen het kantoor van een belangrijke Koerdische partij, de Patriottische Unie van Koerdistan, aan, maar ze werden na een langdurig vuurgevecht teruggeslagen. Anonieme bronnen hebben gezegd dat de interimregering in Bagdad inmiddels het hoofd van de politie in Mosul heeft ontslagen wegens het gebrekkige optreden van de politie.

De Amerikaanse president Bush zie gisteravond dat de Amerikaanse troepen deze week ,,substantiële vooruitgang'' hebben geboekt bij hun operatie in Falluja. Vrijwel de hele stad is nu onder controle van Amerikaanse en Iraakse troepen, maar enkele verzetshaarden zijn nog actief. Legerofficieren in Falluja zeiden gisteravond dat wordt onderhandeld over de overgave van zo'n 300 mensen die zich ophouden in een moskee. Onduidelijk is of het gaat om burgers of strijders.

In de hoofdstad Bagdad verzamelden zich gisteren duizenden mensen bij de moskeeën om te demonstreren tegen het offensief in Falluja. ,,Heel Irak zal de komende dagen een Falluja worden, of de Amerikanen dat nu willen of niet'', sprak een imam. Op internet verscheen een boodschap, toegeschreven aan de terroristenleider Al-Zarqawi van wie aanvankelijk werd gezegd dat hij zich mogelijk in Falluja zou ophouden. Al-Zarqawi riep op de strijd in Falluja vol te houden en zei ook dat de overwinning er aan komt.

Ten noorden van Bagdad werd gisteren een Amerikaanse Blackhawk helicopter neergehaald, drie bemanningsleden raakten gewond.