Mathijsen verkozen door zijn jeugdidool

Als achtjarig jongetje had Joris Mathijsen een poster boven zijn bed hangen van de man die hem gisteren voor het eerst selecteerde voor het Nederlands elftal. Marco van Basten was zijn idool, de speler bovendien die Oranje in 1988 naar het Europees kampioenschap schoot. Dat juist Van Basten hem voor het eerst in zijn loopbaan opriep voor Oranje deed Mathijsen veel. ,,Dit is echt een droom die uitkomt. Het Nederlands elftal... Man, dat heeft toch echt iets magisch.''

De verdediger van het succesvolle AZ had nog geen rekening gehouden met een uitverkiezing voor het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal, dat woensdag een WK-kwalificatieduel tegen Andorra moet spelen. ,,Ik hoorde vorige week dat ik bij de voorlopige selectie zat. Dat was al een verrassing voor me, want ik was nog helemaal niet bezig met het Nederlands elftal. Toen directeur voetbalzaken Martin van Geel me vertelde dat ik er bijzat, ging er echt van alles door me heen. Eigenlijk is dat gevoel helemaal niet te beschrijven.''

Mathijsen viel de laatste weken op met goed spel bij AZ, dat onder trainer Co Adriaanse furore maakt in de vaderlandse eredivisie. Van Basten over Mathijsen: ,,Hij speelt bij AZ precies op de manier die wij voor ogen hebben, met ruimte in zijn rug.'' Mathijsen: ,,Zei hij dat echt? Met AZ spelen we inderdaad aanvallend voetbal waardoor we achterin een-op-een komen te staan. Ik voel me daar prettig bij, je weet waar je aan toe bent.''

,,Ik zie het ook als een beloning voor AZ dat Landzaat en ik nu bij het Nederlands elftal zitten'', vervolgt de 24-jarige Brabander, die dit seizoen Willem II verruilde voor AZ. ,,Maar je doet het uiteindelijk zelf. Het is wel zo dat ik in een goed team speel en dat je je daaraan kunt optrekken. Als je in een minder elftal speelt, gaat dat ook ten koste van je eigen spel.''

Na de bekendmaking van de voorlopige selectie van Oranje, ruim een week geleden, moest Mathijsen nog twee duels spelen. ,,Ik heb die nominatie gezien als een enorme kans. We moesten nog tegen Feyenoord en tegen Auxerre voetballen en dat zijn toch de wedstrijden waarin je kunt laten zien dat je het niveau aan kan. Ik wilde er alles aan doen om de bondscoach te overtuigen. Ik moest er honderd procent van overtuigd zijn dat ik mezelf geen verwijten had kunnen maken als ik niet was geselecteerd.''

Voor Mathijsen woensdag tegen Andorra wellicht zijn debuut kan maken voor Oranje, staat eerst de competitiewedstrijd tegen NAC nog op het programma. ,,Natuurlijk ben ik blij, maar straks gaat mijn telefoon uit en ga ik me volledig concentreren op AZ en het duel tegen NAC. Het is wel een grote stimulans voor me, ik hoop dat deze selectie me vleugels zal geven.''