Mannen als Prada-tassen

De tv-serie Sex and the City is in ons land bezig aan haar laatste seizoen.

Yaël Vinckx bezocht het afscheidsfeest in Den Haag. ,,Vier cosmopolitans graag!''

Sommige vragen zijn makkelijk te beantwoorden, als je naar het afscheidsfeest van de tv-serie Sex and the City gaat. Bijvoorbeeld, wat ga je drinken? Een cosmopolitan natuurlijk, het zoete drankje dat de vier alleenstaande vriendinnen in de serie ook in grote hoeveelheden naar binnen gieten. Wat trek je aan? Manolo Blahniks natuurlijk, de schoenen met de stilettohak en het enkelbandje die door de tv-serie wereldberoemd werden.

Andere vragen zorgen voor meer hoofdbrekens. Wie neem je mee of, om in het jargon van de serie te blijven, wie is je plus one? Iedere man die je vraagt, weigert beslist. Er zijn tenslotte maar weinig mannen die kunnen lachen om de penis-grappen uit de serie – homoseksuelen uitgezonderd.

De roemruchte serie Sex and the City beleeft dezer dagen haar laatste uren op de televisie in Nederland en elders in de wereld. Zes seizoenen lang heeft de serie miljoenen vrouwen aan de buis gebonden. En dat terwijl de Amerikaanse tv-stations aanvankelijk niets zagen in de belevenissen van vier vrijgevochten vrouwen in New York. Te veel seks, te expliciet ook. Zo konden de vriendinnen urenlang bomen over de smaak van sperma. De relatief onbekende kabelexploitant HBO nam uiteindelijk het risico – en verdiende er miljoenen dollars mee.

Sex and the City verhaalt van vier vrouwen die zich staande houden in het dating-circuit van New York. Er is een neurotische schrijfster, een naïeve kunsthandelaar, een cynische advocate en een op seks beluste pr-adviseuse. Maar hun status is ondergeschikt aan hun libido. Of, zoals het Amerikaanse Newsweek schreef: ,,Sex and the City laat ons zien dat alleenstaande vrouwen niet wanhopig zijn. Zeker, ze zoeken een man, maar hun zoektocht is te vergelijken met een middagje winkelen, niet met een overlevingstocht. Ze jagen nieuwe mannen op en ontdoen zich van de oude alsof het Prada-tassen van vorig jaar betreft.''

Die houding bleek niet alleen in Amerika gehoor te vinden. Toen ik de serie voor het eerst zag, eind 2000, woonde ik in Servië. In Amerika en West-Europa was de serie toen al een succes. Designerkleding bezaten mijn Servische vriendinnen niet en in New York waren ze, dankzij tien jaar internationale sancties, nog nooit geweest, maar binnen de kortste keren zaten ze iedere avond tussen half elf en elf uur voor de tv; verslaafd aan SATC, zoals de serie liefkozend wordt genoemd.

Beroemd ook werden de garderobes van de vier vriendinnen. Bustiers van Chloe, jurken van Gucci en Chanel, tassen van Louis Vuitton en Prada; naar verluidt draagt alleen al hoofdpersoon Sarah Jessica Parker in iedere aflevering voor meer dan zestienduizend dollar aan kleren.

Maar naarmate de serie vorderde, nam ook de kritiek toe. Want zijn de vrouwen wel zo zelfstandig? De kunsthandelaar zegt haar baan op als haar man daarom vraagt. En zijn ze wel zo onafhankelijk? De schrijfster verspilt hele weken met te wachten op de Ware Jacob. En brengt de seksuele revolutie wel zo veel geluk? Kijk naar de pr-adviseuse en huiver. (En, een vraag die mij persoonlijk bezighoudt, kan een schrijfster zulke dure kleren betalen van maar één column in een dagblad?)

De schrijvers van de serie ondermijnen de mythe zelf ook. Want tot afgrijzen van feministen en (sommige) fans kampt de neurotische schrijfster in dit laatste seizoen ineens met opspelende eierstokken, trouwt de cynische advocate alsnog met de vader van haar kind en wordt de op seks beluste pr-adviseuse werkelijk verliefd.

Op de `Sex and the City farewell party', een reeks feesten die de komende weken in Nederland plaatsvindt, ontbreken dergelijke criticasters. Hier klaagt men juist over het einde van de serie, die volgens sommigen stopt voor het hoogtepunt is bereikt. Hier ook zie je dat hoofdrolspeelster Parker een mode-icoon is geworden. Haar oversized corsage is overal, evenals haar blote, open schoentjes: Blahniks look-a-likes. Het strapless, uitwaaierende jurkje van haar medespeelster, de kunsthandelaar, en de blote schouders van de pr-dame ontbreken ook niet.

Er is waarschijnlijk maar een vrouw die blij is dat de serie is afgelopen. Dat is het hoofd van het wijkcomite in Greenwich, New York, waar Carrie in een mooi bruinstenen appartement woonde. De vrouw werd volgens eigen zeggen gek van de onrust die de opnames voortbrachten. Maar de huidige rust is van korte duur. Want in New York is een `Sex and the City-tour' opgezet; fans kunnen nu langs alle beroemde plekken uit de serie rijden. De trap naar het huis van schrijfster Carrie, waar zoveel mannen een afscheidskus kregen, hoort daar zeker bij.

Sex and the City, dinsdag, 21.25 uur, Net 5

Sex and the City tour,

www.sceneontv.com/tour.php/satc

    • Yaël Vinckx