Luthomania:

Philippe Malfeyt op luit, Abid el Bahri op de Arabische oed en Hua Xia op de Chinese pipa, samen Luthomania, tokkelen op Itinérances weer heel wat af. Het bestreken terrein omvat zowel staaltjes `Licht Klassiek' als stukken die verwijzen naar andere bronnen: (zigeuner)jazz bijvoorbeeld. Ook uit titels als `Andaloussiat' en `Transsiberia' blijkt de muzikale reislust van dit trio uit België. Waarbij moet worden aangetekend dat de drie luitisten, meer dan op Périples van twee jaar geleden, steun van buiten hebben aangetrokken. Naast percussie en cello, accordeon en sopraansaxofoon valt de mondharmonica in vier stukken op. Het lijkt een wel erg vreemde eend in de bijt maar Olivier Poumay speelt erop met zoveel feeling dat het de muziek alleen maar verrijkt. Dit is melodieuze kamermuziek die op een weldadige, troostende manier tegen de aggressieve tijdsgeest ingaat. Op zondag 21/11 speelt Luthomania in het Utrechtse RASA in het kader van een luitfestival dat op 19/11 begint.

Itinérances (Papyros

MWCD 5011)****

    • Frans van Leeuwen