Kunstpistool vernietigd

De politie in Amsterdam heeft een neppistool verwijderd uit een vitrine van het Stedelijk Museum. Het voorwerp maakte deel uit van het kunstwerk Pistol Saints van ontwerper Ted Noten en was te zien op Geel Metalliek – goud voor Robert Smit, een expositie waarin het materiaal goud centraal staat. Het nepgaspistool van het model Lady.k, dat Noten in België had gekocht, is door de politie vernietigd. Het Stedelijk had geen vergunning voor het namaakwapen.

Pistol Saints bestaat verder uit twaalf gouden broches, stuk voor stuk kleine afdrukjes van delen van het pistool. Volgens Noten gaat het kunstwerk over het idee van veiligheid. ,,De eigenaar van de broche draagt op deze manier altijd iets van de ziel van het pistool bij zich, zonder dat hij het wapen zelf bij zich hoeft te hebben.'' Het werk maakt deel uit van Notens project Design against crime, waartoe ook een massieve handtas van doorschijnend acryl met daarin een echt Walther damespistool behoort.

Noten: ,,Het is een project waarin ik me juist afzet tegen wapenbezit. Het is vreemd dat de politie de nuance niet kan leggen tussen wat kunst is en wat echt gevaarlijk is. Kenners zien meteen dat het gaat om een replica. In België krijg je bij de aanschaf gewoon een BTW-bon mee, maar in Nederland is het strafbaar.''

De kunstenaar heeft geen vergoeding gekregen voor het vernietigde pistool. De gouden broches mochten in het museum blijven.