Jij moet mij helpen

In het artikel `Jij moet mij helpen' (W&O, 30 okt.) wordt beweerd dat slechts 7 procent van een boodschap door woorden (taal) wordt overgebracht. Het idee dat de nonverbale communicatie belangrijker is dan de verbale is een schier onuitroeibaare misvatting, te vergelijken met een ander `broodje aap', namelijk dat je 90% van je lichaamswarmte door je hoofd verliest. Als dat echt zo zou zijn, dan zou je veilig in je blootje kunnen gaan skiën met alleen een warme muts op. Het is inderdaad zo dat we 90% van onze overtollige lichaamswarmte door het hoofd afgeven, maar alleen omdat we alle andere lichaamsoppervlakken al zorgvuldig bedekt hebben met kleding.

Hetzelfde geldt voor verbale en nonverbale communicatie: als we geen toegang hebben tot wat mensen zeggen, dan moeten we bij gebrek aan beter onze toevlucht nemen tot het interpreteren van hun nonverbale gedrag. Als we echter wel toegang hebben tot de talige communicatie, dan blijkt de taal verreweg de belangrijkste informatiebron te zijn.

Hoe goed je ook bent in gebaren, pantomime en gezichtsuitdrukking, taal is de onbetwiste koning van de menselijke communicatie. Om de kracht van taal te appreciëren: probeer maar eens de zin `als het niet had geregend, was ik gisteren beslist gaan wandelen' met uitsluitend nonverbale middelen over te brengen.

    • Jan Peter de Ruiter