`Ik ben blij dat onze vriend Remkes niet is opgestapt'

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen krijgt van de lokale afdelingen steun voor zijn aanpak in de `kwestie-Remkes'. De uitgetreden VVD'er Geert Wilders heeft Remkes gered.

Hij had overwogen om VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen te bellen om te zeggen dat Johan Remkes ,,absoluut niet mocht sneuvelen''. Maar de VVD-minister van binnenlandse zaken is een ,,rasoverlever'', zegt Rob Engelsman. Als voorzitter van de Kamercentrale Groningen kent hij de `stadjer' (inwoner van Groningen) Remkes zeer goed. ,,Ik wist dat Johan het zou overleven, dus ik heb Jozias niet meer gebeld''.

In de nacht van donderdag op vrijdag hield Remkes zich staande in het debat in de Tweede Kamer over de moord op filmmaker Theo van Gogh. Remkes kreeg in het debat vooral scherpe kritiek van zijn eigen partij. Een motie van wantrouwen, ingediend door de Groep Wilders, kreeg van geen enkele partij steun.

Van Aartsen krijgt uit de regio steun voor zijn aanpak, zo zeggen de voorzitters van de VVD-Kamercentrales. De Kamercentrales zijn de vertegenwoordigers van de regionale VVD-afdelingen. ,,Ik ben blij dat onze vriend de minister niet is opgestapt'', zegt bijvoorbeeld Jenny Bosma, secretaris van de Kamercentrale Friesland. ,,En nu aan de slag, vooral de AIVD en dat hoef ik dat niet iedere dag in de krant te lezen.''

De minister van Binnenlandse Zaken kwam afgelopen week in de problemen toen bleek dat vertrouwelijke informatie van de inlichtingendienst AIVD terecht was gekomen bij een groep fundamentalistische moslims rondom Mohammed B, de verdachte van de moord op Theo van Gogh.

Het lek is, volgens Remkes, niet van invloed geweest op de mogelijkheden van de verdachte om zijn aanslag voor te bereiden. En toen de VVD-minister, na herhaaldelijk aandringen van Van Artsen, had gezegd ,,het kan altijd beter'' haalden de VVD-bestuurders in het land opgelucht adem. Geen ministerscrisis, Remkes kon blijven zitten op zijn post.

,,De VVD is sterker uit dat debat gekomen'', meent H. ter Heegde, voorzitter van de VVD-Kamercentrale Noord Holland Noord. ,,De afgelopen twee jaar zijn we het primaat van `veiligheid' als authentiek VVD-onderwerp, kwijtgeraakt. Gisteravond heeft Jozias van Aartsen dat primaat teruggewonnen.''

Ter Heegde gelooft niet dat de VVD dat primaat moet delen met Geert Wilders. De uitgetreden VVD'er is per slot een eenling die het volgens Ter Heegde moeilijk zal vallen om een eigen partij op te richten.

,,Bovendien: zó ver ligt hij nu ook weer niet van ons af. Ik hoop dat Wilders te zijner tijd tot de moederschoot terug keert.''

Wat Ter Heegde betreft was het optreden van Remkes donderdag ,,voldoende''. ,,Maar alle waarschuwingstekenen branden nu. Aanpakken, daar gaat het nu om.'' De waarnemend voorzitter Ad Schouwenaars van de Limburgse Kamercentrale van de VVD vindt precies hetzelfde.

Hij ziet het debat en het ,,opvallende'' optreden van Van Aartsen van donderdag als een kentering. ,,De mensen zijn moe van wollige Haagse taal en van de indruk dat alles maar draait om politieke correctheid. Maar nu blijken zachte heelmeesters stinkende wonden te hebben gemaakt en daar heeft Van Aartsen met stevige taal in het debat een eind aan gemaakt.''

Schouwenaars redeneert dat het verstandig is geweest van de VVD-fractie in de Tweede Kamer om niet mee te gaan met Wilders' motie van wantrouwen tegen Remkes. ,,Dat zou weer de indruk wekken dat het alleen gaat om poppetjes. En dát zou voeding geven aan mensen die de politiek louter zien als Haagse spelletjes. Terwijl de kentering juist moet zijn dat Van Aarsten nu daadkrachtigheid kan eisen en de koe bij de horens kan vatten.''

Op de vraag of hij bang was een minister te gaan verliezen zei minister-president Balkenende gisteren, na afloop van de ministerraad: ,,Het was mijn vurige wens dat het deze week eens niet over de poppetjes zou gaan, of over politieke toestanden, maar over de inhoud. Ik ben blij met de uitkomst van het debat, je hoorde in de loop van de dag toch wel geluiden over bewegingen in partijen, vooral in de VVD. Gelukkig kan Remkes door.''

Het optreden van Geert Wilders heeft Remkes zelfs gered, meent VVD-coryfee Henk Vonhoff. ,,Toen Wilders direct al zei dat de uitkomst van het debat voor hem eigenlijk al vast stond, dacht ik `dat is de reddingsboei voor Johan'. Je gaat niet en masse achter een dissident aanlopen.''

Gesprek Dijkstal: pagina 38