Halt! Politie

Sinds de moord op Theo van Gogh is de aandelenkoers van het Brits-Deense beveiligingsbedrijf Group 4 Securicor op de beurs van Londen met tien procent opgelopen. Nederland is een markt van betekenis voor Group 4. Het bedrijf heeft hier 7.500 mensen aan de slag.

De moord op Van Gogh, de aanhoudingen van verdachte moslimradicalen en de aanslagen op islamitische en christelijke gebouwen scheppen een klimaat van onveiligheid en angst. Minister Zalm van Financiën kondigde vorige week de oorlog aan tegen het moslimradicalisme. Hoe wrang het ook is: crisiskoorts en chaos genereren kansen voor de zakenwereld. Wanneer heeft iemand Zalm voor het laatst horen zeggen dat geld geen rol speelt? De reflex van de overheid is onvermijdelijk: meer blauw op straat, meer taps op de telefoonlijn.

De reactie van het kabinet verschilt merkbaar van die op het economisch terrorisme dat energie- en levensmiddelenhandel SHV achttien jaar geleden trof. Na drie aangestoken branden in Makro-winkels met een schade van omgerekend 70 miljoen euro voldeed SHV aan de eis van de actiegroep RaRa om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika. SHV voelde zich in de steek gelaten door de overheid, toen zijn verzekeraars de dekking opzegden en de regering niet wilde inspringen.

De terreuraanslagen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington hebben daar radicaal een eind aangemaakt. In Nederland schoven het kabinet en de verzekeraars aan tafel om een gezamenlijk bedrag van terreurschade van 1 miljard euro te garanderen.

De veiligheidsdienst AIVD is nu de meest in het oog springende organisatie die, opnieuw, extra mankracht moet gaan recruteren. Het jaarverslag van de AIVD over 2003 vermeldt uitgaven van 77,5 miljoen euro, waaronder 3 miljoen ,,geheime uitgaven''.

De begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken trekt dit jaar bijna 87 miljoen euro uit voor nationale veiligheid, dat is tien procent meer dan in 2003. Voor 2005 staat 96 miljoen op de rol, een stijging van elf procent. Personeelskosten zijn de belangrijkste uitgaven: de AIVD mikt op 1.015 voltijd medewerkers, bijna 200 meer dan in 2003. Minister Remkes tekent daarbij aan dat de vergrijzing betekent dat de komende tien jaar ,,veel ervaren medewerkers de dienst zullen verlaten''.

De vraag is of de overheid hier, net als bij de dekking van terreurschade, verder in zee wil gaan met het particuliere bedrijfsleven en AIVD-werk gaat uitbesteden. Group 4 levert bijvoorbeeld al personeel voor zes Nederlandse gevangenissen.

    • Menno Tamminga