Grapje

Het Nederlands Open Bridge team won zilver op de Olympiade van Istanbul. Het moest alleen in Italië zijn meerdere erkennen. Vorige zaterdag prolongeerden de Azzuri de Olympische titel door in een finale over 128 spellen Nederland met 310-251 te verslaan. In de eindstrijd kwam het Nederlands team er nooit echt aan te pas, maar mag toch terugkijken op een geslaagd toernooi. Het won zijn groep (voor Italië) en overvleugdelde in de knock-out fase Duitsland, Ierland en Rusland.

Dat laatste land klopt nadrukkelijker op de deur. Het mannenteam pakte het brons en de Russische vrouwen verlieten Turkije zelfs met goud op zak. De podiumplaats die het Nederlandse vrouwenteam werd toebedacht, werd bij lange na niet gehaald. In de kwartfinale al verloren de vrouwen van Rusland.

De prestatie van de mannen kan voor een belangrijk deel worden bijgeschreven op het conto van de Stichting Topbridge Nederland, die sinds anderhalf jaar de verantwoordelijkheid draagt voor het open team. De stichting heeft zich tot doel gesteld een medaille te winnen op de Bermuda Bowl van 2007. In dat licht vormde de afgelopen Olympiade een mooie gelegenheid om internationale ervaring op te doen.

Teammanager Toine van Hoof deinsde er niet voor terug een sterk verjongde ploeg naar Istanbul te sturen. De 23-jarige Sjoert Brink is bij mijn weten de jongste speler die ooit Olympisch bridgezilver won.

Hij onderscheidde zich met twee succesvolle psychs; ook al een record. Met dit grapje nam hij de befaamde Bocchi en Duboin te pakken:

O/Allen

♠ H B 10 9 5 2

♡ 8 6 4

♦ 5

♣ 5 3

♠ A

♠ V 4

♡ H V 3 2

♡ A 10 9 5

♦ H V 8 2

♦ A 3

♣ V B 7 4

♣ A H 10 6

♠ 6

♡ B 7

♦ B 10 9 7 6 4

♣ 9 8 2

Op rama boden Bas Drijver en Maarten Schollaardt keurig 7♡ uit. Hoewel 7♣ nog beter is, werd het groot slem in harten probleemloos gemaakt. Gesloten opende Bocchi als oost met 1SA, door Brink op de zuidpositie van een doublet (eenkleurenspel in klaveren of ruiten) voorzien. De Italianen raakten hiervan zodanig in de war, dat ze niet verder kwamen dan 6♣ plus 1. Nederland wint dertien imps.

    • Jan van Cleeff