Gothisch escapisme

Zelfs met een onooglijke videoclip kun je het nog ver schoppen – mits je voldoende fans hebt die er een paar euro voor over hebben om de code van het filmpje in kwestie in te toetsen bij de verzoeklijn van clipkanaal The Box. Within Temptation heeft zijn landelijke doorbraak te danken aan zo'n actie. De fans bleven The Ice Queen maar aanvragen, ook al was het clipje in kwestie een aandoenlijk amateuristische mengeling van live- en backstage-beelden, eigenlijk nauwelijks het aankijken waard.

Maar het nummer werd, vooral dankzij die veelvuldige draaibeurten op The Box, een hit en Within Temptation was ineens een forse naam in de Nederlandse popscene. Hun muziek paste dan ook uitstekend in de trend van de gothic metal, die zwart getoupeerd haar en sprookjesachtig wijd uitstaande, liefst fluwelen jurken weer terug in het modebeeld bracht. Met hun versie van Kate Bush' Running Up That Hill, een hit in Duitsland, bekende de band zich tot de romantische, melodieuze kant van het genre.

Nu de nieuwe, met dure koor- en orkestpartijen behangen cd The Silent Force er is en de bijbehorende single Stand My Ground een indrukwekkende opmars door de hitlijsten maakt, lijkt het image aan een lichte herijking toe. De jurk van zangeres Sharon den Adel in de clip zou het nog altijd goed doen op een zeventiende-eeuwse dansvloer, maar haar overdadige make-up is weg. De haren van de andere bandleden zijn korter, en in enkele gevallen zelfs afwezig, en de koppen staan verbeten.

Enigszins on-gothic is ook de locatie: de band staat op de top van een wolkenkrabber in een donker stadslandschap te spelen. Net als Kane kent ook Within Temptation de decoratieve waarde van een goed geplaatste regenbui. Dat kun je dan toch weer een romantisch element noemen, net als de beelden van een oeroud ogend boek met illustraties en vreemde lettertekens.

In het slotbeeld is de duistere architectuur van de grote stad verlaten: onder een openbrekend wolkendek zien we een boot schommelen op een sprookjesachtig meer. En zo kennen we onze pappenheimers weer. Gothic is immers vooral zwart gestileerd escapisme, in dit geval: weg uit de regen en de grote stad naar een sfeervol wiegend bootje.

    • Jacob Haagsma