Goedkope aidspillen overboord

Ranbaxy, India's grootste farmaceutische bedrijf, heeft zeven aidsmedicijnen van de markt gehaald. Het zijn de middelen die nog resteerden nadat eerder dit jaar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al drie van Ranbaxy's generieke aidsmiddelen schrapte. De aidsmedicijnen hadden goedkoop beschikbaar moeten komen voor aidsbestrijding in Afrika.

Ranbaxy maakt aidsmiddelen na waarvan het patent is verlopen. Wat er precies mis is hebben Ranbaxy en de WHO niet bekend gemaakt, maar er zijn `tegenstrijdigheden' gevonden bij de vergelijking met de medicijnen van de oorspronkelijke patenthoudende producent. Ook zou er gezondigd zijn tegen farmaceutische regels voor productie en onderzoek.

Het relatief rijke en hard door aids getroffen Zuid-Afrika moest een belangrijke markt worden voor de aidsmedicijnen van de Indiase producent. De marktintroductie in Zuid-Afrika verliep in 2003 nog voorspoedig, zo blijkt uit het jaarverslag: `Thembalami, de in 2002 opgerichte joint venture met Adcock Ingram, de grootste Zuid-Afrikaanse farmaceutische industrie, heeft vier aidsmedicijnen geregistreerd. Meer registraties worden de komende maanden verwacht. Als één van de bedrijven die is geselecteerd door het aidsbestrijdingsprogramma van de Clinton Foundation verwacht het bedrijf een belangrijke bijdrage te leveren aan de strijd tegen aids in Zuid-Afrika.'' Dat toekomstperspectief is voorlopig voorbij, voor Ranbaxy en Thembalami.

    • Wim Köhler