Geldof helpt Afrika opnieuw

Bob Geldof doet opnieuw een beroep op de wereld. Twintig jaar geleden raakte de zanger van The Boomtown Rats diep onder de indruk van een BBC-documentaire over honger in Ethiopië. Hij mobiliseerde zijn muziekvrienden voor de miljoenenhit Do they know it's Christmas, gevolgd door het belangrijkste live-evenement dat de rockwereld sinds Woodstock had gekend. Live Aid bracht op 13 juli 1985 de grootste sterren van de jaren tachtig-popmuziek samen op podia in Londen en Philadelphia, voor een rechtstreekse televisiemarathon die door pakweg een miljard mensen werd bekeken en die 140 miljoen dollar opbracht voor hongerend Afrika.

Geldof, inmiddels `Sir Bob', bleef zich inspannen voor zijn Band Aid Trust maar kon tot voor kort door rechtenkwesties geen munt slaan uit een video-uitgave. Veel van de filmopnamen werden bovendien gewist of raakten zoek, totdat in een stoffige kelder van MTV een doos met meer dan honderd tapes werd gevonden. Samen met het door de BBC bewaarde materiaal konden vier dvd's worden samengesteld die bij elkaar meer dan tien uur in beslag nemen.

Het eerste dat opvalt aan de artiesten van toen, is hun extravagante en naar huidige begrippen lachwekkend achterhaalde uiterlijk. Popsterren toupeerden hun veel te lange haar op een manier die nu tot de `crimes against fashion' gerekend zouden worden.

Live Aid was een evement dat carrières zou maken en breken. Van Adam Ant werd niets meer vernomen, nadat hij zijn drie minuten van roem had versnoept om zijn nieuwe single Vive le rock te promoten. De zichzelf wegcijferende Elvis Costello liet het gehele Wembleystadion All you need is love meezingen en Phil Collins toonde zijn daadkracht door op dezelfde dag zowel in Londen als in Philadelphia te spelen, dank zij een vlucht per Concorde. Queen maakte in Wembley een daverende comeback en U2 gebruikt het toegemeten kwartier optimaal met stadionvullende muziek. Run DMC, de enige vertegenwoordiger van de opkomende hiphopcultuur, werd indertijd niet uitgezonden en is nu als extra bijgevoegd.

Voor Madonna was Live Aid een opstapje naar grotere roem terwijl David Bowie, Eric Clapton en een potsierlijk opgetuigde Ozzy Osbourne hun sterrendom consolideerden. Het akoestische optreden van Bob Dylan met Ron Wood en Keith Richards wordt op dvd wijselijk teruggebracht tot één nummer, want het was wegens dronkenschap en valse gitaren legendarisch slecht. Het verhaal wordt gecompleteerd door de oorspronkelijke BBC-documentaire, plus een film die duidelijk moet maken dat praktisch elke opgehaalde cent ook werkelijk ten goede van hongerbestrijding in Afrika kwam. Bob Geldof voegt daar nog eens drie miljoen dollar aan toe met de dvd-deal voor dit nu al historische document. Een ideaal cadeau om mee uit te buiken na de kerstdis.

Live Aid

(Warner, 4dvd-box)

Film:****

Extra's:****

    • Jan Vollaard