Fed-Cupteam?

Technisch directeur Hans Felius van de tennisbond volgt Tjerk Bogtstra op als captain van het Fed-Cupteam. Een verstandig besluit?

Sven Groeneveld, Nederlandse coach van Mary Pierce en voorheen van onder meer Monica Seles en Greg Rusedski: ,,Ja en nee. Ik vraag me af waarom Hans Felius (vroegere captain Fed-Cupteam, red.) weer captain is. Ik verwacht dat Manon Bollegraf (nieuwe coach, red.) genoeg vaardigheden en ervaring heeft om de begeleiding van het Fed-Cupteam helemaal over te nemen. Een captain heeft de touwtjes in handen en bepaalt wat er op de baan gebeurt. Je moet Manon en Brenda Schultz (sparringpartner voor speelsters, red.) er directer bij betrekken. Als je wilt veranderen, doe het dan helemaal. Ik heb zelf genoeg ervaring en zou graag een keer captain zijn. Ik ben niet benaderd, maar voel me ook niet gepasseerd nu er oud-speelsters bij worden gehaald. De ervaring van Manon en Brenda op dit niveau wordt goed gebruikt.''

Manon Bollegraf, oud-tennisprof en nieuwe coach Fed-Cupteam: ,,Dit is een overbruggingsjaar. Ik ken de meisjes niet zo goed en Hans wel. Ik ben er bijgehaald omdat ik de meisjes als oud-speelster veel te vertellen heb en mijn ervaring kan overbrengen op de aankomende jeugd. Vanaf 2006 neem ik het over als captain. Dit is een goede start na het vertrek van Tjerk Bogtstra. Hans en ik vormen een goede combinatie voor de begeleiding van het Fed-Cupteam.''

Paul Haarhuis, oud-tennisprof en oud-speler Davis-Cupteam: ,,Ik juich het toe dat de bond de kennis van oud-speelsters als Brenda Schultz en Manon Bollegraf aanboort en ze betrekt bij de coaching. Het is niet zo raar dat Hans Felius nu captain wordt. Hans heeft jarenlange ervaring met het Fed-Cupteam en weet wat er moet gebeuren. Manon kan nu eerst een jaar meelopen. Er is veel knowhow in het buitenland, maar ik neem aan dat iemand als Sven Groeneveld fulltime bezig is. Die knowhow heeft Manon ook en zij is beschikbaar. Manon en Brenda hebben genoeg ervaring. Het is een goede keuze voor dit overgangsjaar.''

Marcella Mesker, commentator Studio Sport, oud-proftennisster en oud-speelster Fed-Cupteam: ,,Het is belangrijk dat oud-topsporters bij het Fed-Cupteam betrokken worden. Manon is een rustig persoon die zich nooit op de voorgrond zal dringen. Zij is goed voor de meisjes, bijvoorbeeld als ze iemand moet passeren. Dat ligt gevoeliger bij meisjes. Ik vind het niet zo gek dat Hans Felius als captain de touwtjes in handen heeft. Hij kan de randzaken afhandelen, terwijl Manon er is voor de technische en tactische zaken op de baan. In dit geval is het beter iemand uit eigen gelederen te nemen dan voor veel geld iemand van buiten te halen. Een buitenlandse coach die tweemaal per jaar overvliegt draagt minder bij aan de ontwikkeling van speelsters. Manon past beter in het financiële plaatje van de bond. Ze heeft veel ervaring en is loyaal.''

Eric van Harpen, heeft tennisschool op Mallorca en coachte onder meer Aranxta Sánchez en Maria Sjarapova: ,,Ik dacht dat Manon captain zou worden en Hans Felius coach. Hans heeft zijn hele leven gewerkt als coach en Manon nog nooit. Zij lijkt me een betere captain. Ze is intelligent en rustig. Een buitenlander halen is niet nodig. Manon en Hans zijn goed genoeg voor het niveau van het Fed-Cupteam. Ik heb als trainer veel speelsters omhoog gebracht, maar zie voor mezelf in Nederland eventueel alleen een rol als adviseur. Bekijken wie wel en wie niet goed genoeg is voor het team. Ik zou dat graag doen, maar de keuze in Holland is niet groot.''

Tjerk Bogtstra, captain Davis-Cupteam, tot voor kort ook van Fed-Cupteam: ,,Ik heb Manon zelf voorgesteld en kan dus moeilijk zeggen dat het geen goede keus is. Dit is geen vreemde constructie. In zijn positie kan Hans Manon inwerken, want zij is de laatste jaren niet echt actief geweest in het tennis. Door haar ervaring als speelster is de keuze voor Manon als coach goed. Ze kan goed functioneren in een team. Voor het Fed-Cupteam is het belangrijk dat de coach in Nederland zit. Het gaat niet enkel om het toernooi om de Fed Cup. Een coach moet de speelsters ook daarbuiten begeleiden.''

    • Pieter de Vries