D'r uit!

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: er uitgestuurd worden

`Dit jaar ben ik er pas drie keer uitgestuurd'', vertelt 3vwo-leerling Marc. ``Vorig jaar gebeurde het bijna elke dag. Ik heb heel wat gele kaarten moeten halen. Docenten kunnen echt dertig minuten onzin praten. Dan worden ze boos als ik een beetje ga lopen klooien en word ik er soms uitgestuurd.''

Leerlingen op het Alberdingk Thijm College in Hilversum die er uitgestuurd worden, krijgen een gele kaart. Daarop moeten ze beschrijven waarom ze er zijn uitgestuurd. Aan het einde van de dag moeten ze dan een uur nablijven. Als een leerling in een zelfde periode er voor een tweede keer wordt uitgestuurd, moet deze twee uur nablijven en belt de mentor z'n ouders op.

Klasgenoot Lizzy zorgt er meestal voor dat ze er net niet wordt uitgestuurd. ``Tijdens veel lessen zit ik te kletsen. Als ik dan een waarschuwing van een leraar krijg, dan weet ik dat ik even stil moet zijn. Na een kwartier ga ik dan weer verder met praten.''

Het vorig jaar kreeg Lizzy voor het eerst een gele kaart nadat ze met een vriendinnetje het spel Kopspijkers had nagespeeld op de tafels van het technieklokaal. ``Bij elke goed beantwoorde vraag, moest je een spijker in één keer in de tafel slaan. De leraar vond het niet zo leuk dat we dit deden.''

Marc wordt er dit jaar minder uitgestuurd doordat hij beter oplet tijdens de lessen. Lizzy: ``Toch wordt jij er vaker uitgestuurd dan ik, doordat je vaker een grote mond teruggeeft.''

Marc: ``Dat klopt, maar ik blijf liever na, dan dat ik een docent onterecht gelijk geef.''

    • David Haakman