Dilemma

Ik wil verhuizen en zie een dilemma. Optie 1. Ik kan de benedenwoning die ik nu bewoon en de bijbehorende leegstaande bovenwoning verkopen en van de opbrengst (300.000 euro) een andere woning kopen. Optie 2. Ik kan de twee woningen verhuren en iets anders kopen met een hypotheek. Huurinkomsten en hypotheeklasten plus de 1,2 procent heffing in box 3 houden elkaar dan ongeveer in evenwicht. Mits de hypotheekrente aftrekbaar is. Voor het onderhoud van het verhuurde komt er dan niets binnen, maar ik voorzie voorlopig weinig onderhoud en er is een behoorlijke spaarpot. Optie 2 lijkt de charme van vermogensopbouw te hebben.

(A. R.)

Ik zie alleen in optie 1 vermogensopbouw. De verkoopopbrengst van de twee huizen moet u volgens de bijleenregeling in uw nieuwe huis stoppen, in beide opties.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele