De meningen

De Nederlanders hebben zich vergist met de gedachte dat de integratie van immigranten volledige assimilatie in de samenleving zou moeten betekenen [...] maar het feit dat de regisseur is vermoord door een Nederlands sprekende immigrant van de tweede generatie laat zien dat zulke assimilatie geen garantie is voor echte integratie.

Hoofdartikel Financial Times, 12 nov.

De Nederlanders wentelen zich opnieuw in het idee dat ze altijd tolerant waren. Ze waren nooit tolerant, tenminste niet van harte.

Gerrit Komrij, NRC Handelsblad, 11 nov.

Natuurlijk is het schandalig dat wij op alles moeten reageren. Alsof wij opeens denken dat elke blanke een fascist is, als een islamitische school in brand wordt gestoken.

Said Belari, bestuurslid Unie van Marokkaanse academici en hbo'ers, de Volkskrant, 11 nov.

Afwijzing van gewelddadig radicalisme door de directe sociale omgeving verzwakt het draagvlak voor het gebruik van door het islamisme geïnspireerd geweld. Die afwijzing is evenwel alleen dan te mobiliseren wanneer er een daadwerkelijke binding tot stand komt tussen de overgrote meerderheid van moslims die geweld afwijzen en de samenleving als geheel.

Brief van de ministers Remkes en Donner, 10 nov.

Van scholen blijf je af. Van moskeeën en kerken blijf je af. Van mensen die hun mening geven blijf je af. Iedereen dient goed te beseffen wat de regels zijn in ons land.

Géén geweld.

Premier Balkenende, 10 nov.