Bush en Blair zien nieuwe vredeskansen

Volgens de Amerikaanse president George W. Bush is na het overlijden van de Palestijnse leider Yasser Arafat en het vooruitzicht van verkiezingen,,een nieuw momentum'' ontstaan om toe te werken naar ,,een duurzame vrede'' in het Midden-Oosten. Bush zei dat hij zich de komende vier jaar, in zijn laatste termijn als president, zal inspannen om bij te dragen aan de oprichting van een democratische Palestijnse staat. ,,Ik zou dat graag in vier jaar gerealiseerd willen zien. Ik denk dat het mogelijk is.''

Bush zei dat gisteren, enkele uren na de begrafenis van Arafat in Ramallah, tijdens een persconferentie op het Witte Huis, met aan zijn zijde de bezoekende Britse premier Tony Blair. Ook Blair zei ,,alles te doen wat nodig is'' om de strategie voor verwezenlijking van vrede tussen Israël en de Palestijnen te doen slagen. ,,Belangrijk is dat in de eerste plaats overeenstemming wordt bereikt (tussen Israël en de Palestijnen) wat een levensvatbare Palestijnse staat inhoudt. En wat we ook zeggen is dat zo'n levensvatbare staat democratisch moet zijn.''

Nadere bijzonderheden over hun te nemen initiatieven gaven president Bush en premier Blair overigens niet. Beide leiders zeiden langdurig te hebben gesproken over Blairs voorstel om volgend jaar in Groot-Brittannië een nieuwe internationale vredesconferentie over het Midden-Oosten te houden. Maar ook op dat punt deed president Bush geen enkele concrete toezegging. ,,Ik ben voorstander van het houden van conferenties zolang als dergelijke conferenties ook iets opleveren'', zei hij. In de afgelopen jaren hebben de VS, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties geprobeerd een doorbraak te krijgen met de opstelling van een `routekaart naar vrede'. Bush zei dat het opnieuw optuigen van dat kwartet een van de mogelijkheden is.