Beurs in plus door Dell en Finding Nemo

De effectenbeurs in New York heeft de week positief afgesloten. De Dow-Jonesindex en de Nasdaq stegen onder andere dankzij meevallende omzetcijfers voor de detailhandel en goede kwartaalcijfers van computerfabrikant Dell.

De Dow sloot op 10.539,01 punten. Dat is 69,17 punten, oftwel 0,7 procent hoger. De technologiebeurs Nasdaq steeg met 24,1 punten en sloot op 2085,34 punten. Dat is een stijging met 1,2 procent.

Dell, een van de grootste fabrikanten van personal computers, kwam afgelopen donderdag nabeurs met goede kwartaalcijfers en optimistische vooruitzichten. De omzet steeg met 18 procent naar 12,5 miljard dollar, terwijl de winst uitkwam op 846 miljoen dollar, een kwart hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel steeg gisteren 8,6 procent en het trok daarmee de Nasdaq omhoog.

Op de technologiebeurs deed ook de animatiestudio Pixar het goed (plus 8,7 procent) na de publicatie van goede derdekwartaalcijfers. Die had het onder andere te danken aan de verkoop van video's van Finding Nemo, de succesfilm van de studio van vorig jaar.

Goede economische cijfers hadden ook een positieve invloed op de handel. Het indexcijfer voor het consumentenvertrouwen nam in november toe tot 95,5. Het was de hoogste notering in drie maanden tijd en fors boven de door economen verwacht 93. Verder steeg de consumptie in oktober met 0,2 procent, doordat Amerikanen meer meubels, eten, drank en kleding kochten.

Vrijwel alle fondsen van de toonaangevende Dow stegen. Tot de uitzonderingen behoorde Coca Cola. Het frisdrankconcern stelde afgelopen donderdag zijn doelstellingen naar beneden bij. Het ondervindt veel concurrentie van Pepsico, maar vooral van de goedkopere huismerken van supermarkten. En het nieuwe, koolhydraatarme drankje C2 levert tot nog toe niet op wat ervan wordt verwacht. Coca Cola raakte afgelopen donderdag al 0,3 procent van zijn beurswaarde kwijt. Gisteren kwam daar nog eens een verlies van 0,4 procent bij. Het aluminiumconcern Alcoa deed het op de Dow het beste met een winst van 2,4 procent.

De euro stond aan het einde van de handelsdag in New York op 1,2972 dollar. Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten was dat 1,2960 dollar.

De Europese effectenbeurzen hebben gisteren kleine winsten geboekt. Zij zetten daarmee de stijging van de afgelopen dagen voort. De koersen gingen mede omhoog onder invloed van een lagere olieprijs, die de kans op economische groei vergroot.

In Amsterdam noteerde de AEX aan het einde van de handel 343,61 punten. Dat is 1,24 punten (0,36 procent) meer dan de dag daarvoor. Ook de overige Europese beurzen wisten de winst van het begin van de handelsdag vast te houden. Parijs sloot net boven zijn stand van donderdag. De DAX in Frankfurt en de FTSE-index in Londen boekten 0,3 en 0,4 procent winst.