Betoging tegen opsplitsing

Zo'n drieduizend werknemers van de energiebedrijven Essent, Nuon, Eneco en Delta hielden gisteren een gezamenlijke protestdemonstratie in Den Haag. Directeur-generaal Lankhorst van Economische Zaken kreeg een petitie overhandigd, die bedoeld is voor de nog uitgeschakelde minister Brinkhorst. De betogers kwamen in verzet tegen voorgenomen splitsing van de energiebedrijven,die door Brinkhorst en de Kamer wordt gesteund.

Volgens dat plan raken de energiebedrijven de eigendom van de gas- en elektricteitsnetten kwijt. Brinkhorst wil hiermee de vrije concurrentie tussen alle elektriciteits- en gasaanbieders bevorderen. De huidige situatie - waarbij sommige bedrijven het monopolie over de netten hebben - past volgens Brinkhorst niet bij een moderne, vrije energiemarkt.

De energiebedrijven verzetten zich echter fel. Zij willen hun kostbare netten houden, omdat zij vrezen anders als rijp fruit door buitenlandse concurrenten te worden geplukt.

Regeringspartij CDA vindt een splitsing van de energiebedrijven ook niet per se nodig voor een goed functionerende markt. Ook een groot deel van de aandeelhouders (provincies en gemeenten) voelt niets voor de plannen.

De demonstrerende werknemers zeggen zich ,,met hand en tand'' tegen de plannen te verzetten. Zij zijn onder meer bang voor het verlies van duizenden banen in de energiesector als hun bedrijven worden opgekocht. Zij betichten minister Brinkhorst ervan het parlement met onjuiste argumenten ,,een rad voor ogen te draaien''.