Bescherming bedreigden is niet te veel gevraagd 2

Volgens minister Verdonk kunnen we de moskeeën niet beveiligen, net zomin als we Theo van Gogh konden beschermen. Vergis ik me nou, of hadden we daar nou juist niet allemaal schande van gesproken? Was het nou niet één van de weinige beetjes consensus de laatste dagen, dat we opiniemakers beter zouden gaan beveiligen? In tijden van dreiging wordt de synagoge bij mij in de buurt altijd beveiligd. Volledig terecht. Hoe vreemd dat we moskeeën niet hetzelfde bieden in deze tijd van niet alleen dreiging, maar ook van aanslagen. Eens temeer bewijst dit kabinet dat eigen verantwoordelijkheid voor hen gewoon betekent: zoek het zelf maar uit.

Burgemeester, wethouders, ministers, wie dan ook: open een telefoonnummer waar kerken, moskeeën, synagogen, scholen en andere maatschappelijke instellingen zich kunnen aanmelden voor beveiliging. Open een tweede telefoonnummer waar vrijwilligers die één of meer nachten willen surveilleren c.q. ter plekke willen slapen, zich kunnen aanmelden. Al wat ze nodig hebben is warme kleding, een slaapzak en een mobiele telefoon. Formeer kleine groepjes vrijwilligers waarbij je er goed op let dat de samenstelling qua geloof en/of afkomst goed wordt gemengd. U zult versteld staan wat ons volk dan kan opbrengen! Zo slaat u vijf vliegen in één klap:

1 U geeft `eigen verantwoordelijkheid' eindelijk echte inhoud.

2. U brengt een verdeelde natie weer samen.

3. U brengt mensen die langs elkaar heen leven, met elkaar in contact en waarschijnlijk in dialoog.

4. U beveiligt de vele gebouwen waarvoor u niet de menskracht heeft.

5. U geeft een signaal af aan extremisten van elke signatuur: wij laten ons door jullie niet verdelen!

Mijn slaapzak en mobiel liggen klaar. Ik ben bereid mijn burgerplicht te doen. Aan u de taak om het te organiseren.

    • Daan de Leeuw