Aandelenleasedrama

Ik ben een weduwe van 75 jaar met kinderen in de middelbare leeftijd. Pensioen 1.850 euro per maand, 30.000 euro hypotheek en 8.000 euro spaargeld. Oudste kind gescheiden, nieuwe lover, maandinkomen 1.500 euro, huurappartement. Tweede kind getrouwd, twee teenagers, baan precair, eigen huis, twee inkomens. Derde en jongste kind getrouwd, twee teenagers, modale baan, huurhuis, partner werkt ook, gezamenlijk maandinkomen 2.200 euro per maand. Alle kinderen zijn me zeer dierbaar, maar de jongste bekommert zich het meest om mij. Hij heeft een schuld door geleasde aandelen van 50.000 euro, waarvoor hij binnenkort een enorm bedrag per maand moet gaan betalen. Kan ik hem helpen door een tweede hypotheek of anderszins af te sluiten, waardoor hij deze schuld ineens kan aflossen? De andere kinderen moeten ook een dergelijke lening bij me kunnen sluiten. Kan ik dat opbrengen zonder mijn huis te moeten verkopen?

(G.A. P.)

Een lening lijkt mij de enige oplossing, maar het is de vraag of u die ergens kunt sluiten. U kunt beginnen bij uw eigen geldverstrekker. Misschien kunt u uw lopende hypotheek verhogen. Naar mijn mening hoeft u uw andere kinderen niet de mogelijkheid te bieden een even groot bedrag bij u te lenen, want de lening aan de jongste valt immers als vordering (bezitting) in uw totale nalatenschap. Dat is wellicht moreel anders wanneer u die 50.000 euro schenkt, want dan erven de andere kinderen minder. Maar het is uw vermogen en u mag er mee doen wat u wilt.

    • Adriaan Hiele