38 PKK-sympathisanten vast

De nationale recherche heeft gisteren 38 mensen aangehouden die betrokken zouden zijn bij het opleidingskamp in Liempde, Noord-Brabant, voor strijders van de voormalige Koerdische verzetsbeweging PKK in Nederland.

Dat meldt het landelijk parket van het openbaar ministerie naar aanleiding van de inval gisteren door de nationale recherche op camping annex kampeerboerderij De Mus'dock in Liempde, waar het opleidingscentrum was ondergebracht. Sympathisanten werden daar opgeleid voor de gewapende strijd in Turkije. Ze kregen ondermeer onderricht in het plegen van terroristische aanslagen, in ,,speciale oorlogsvoering'' en ,,militante persoonlijkheidskenmerken''. Tot nu werd aangenomen dat de voormalige PKK in Nederland niet was betrokken bij opleidingen voor de gewapende strijd.

Bij de inval in Liempde werden 29 mensen gearresteerd waaronder 23 deelnemers aan de opleiding. Bij invallen, ook gisteren, in tien woningen in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Capelle aan den IJssel werden nog eens acht verdachten aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen na drie arrestatie twee weken geleden op Schiphol. Tenminste één van de gearresteerde had de opleiding in Liempde gevolgd. Ze stonden op het punt om af te reizen naar het Middenoosten, aldus het landelijk parket. Er zijn aanwijzingen dat de cursisten aan het einde van hun opleiding naar Armenië zouden gaan om van daaruit deel te nemen aan de gevechtshandelingen van de voormalige PKK. Het landelijk parket vermoedt dat een aantal verdachten is betrokken bij de logistieke ondersteuning van de Koerdische verzetsbeweging. Zij verzorgen de reizen vanuit Nederland van `strijders' naar Armenië, voorzien hen van valse reisdocumenten en onderhouden via internet en satellieten het contact tussen de verzetsgroepen in de verschillende landen. Ook werd regelmatig vanuit Nederland geld overgemaakt naar Turkije en Armenië. De PKK is inmiddels opgeheven en heet nu Kongre-Gel.