Zielig zingen in de winter

Op nummer één van de MegaTop-50 staat deze week het nummer `Zinloos' van Lange Frans & Baas B. `Zinloos' is een rap over zinloos geweld.

Lange Frans en Baas B komen uit Diemen-Zuid, een deel van Amsterdam. Niet ver bij ze vandaan is vorige week regisseur Theo van Gogh vermoord. De dag nadat dat gebeurd was, hebben Lange Frans & Baas B snel een couplet toegevoegd aan het nummer. Het begint nu zo: ,,Theo van Gogh nam nooit een blad voor zijn mond/ en laat dat de reden zijn dat hij vanochtend niet meer opstond/ een aantal schoten en een mes en een brief/ ik vraag me af word het ooit nog positief''.

Op nummer twee van de Top-50 staat deze week Marco Borsato samen met Ali B, met hun liedje `Wat Zou Je Doen'. `Wat Zou Je Doen' gaat over kinderen in landen waar oorlog is, zoals Kongo, Kosovo, Pakistan, Sierra Leone, Soedan en Afghanistan. Ali en Marco vragen zich af hoe het is om daar te wonen.

Op nummer 34 staat `Lied Voor Beslan' dat een aantal zangers en zangeressen samen zongen, over het verdriet dat de mensen in Beslan hebben nadat er een school werd gegijzeld.

Serieus allemaal, hè? Dat heeft te maken met de winter die er aan komt. In de winter wordt Nederland serieus. In de zomer zijn we een stuk vrolijker. Dan hebben we het over leuke jongens en meisjes. Lange Frans & Baas B zelf zongen deze zomer nog over hun `Moppie', en Ali B beklaagde zich over een vriendinnetje in `Ik Ben Je Zat'. Dat is het verschil: in de zomer denken we aan ons eigen lot, in de winter aan dat van anderen.

In de winter lijkt alles zieliger dan anders. Denk maar aan het meisje met de zwavelstokjes, dat speelt niet voor niets met kerst. En het is vast geen toeval dat we over een paar weken weer de single `Do They Know It's Christmas' kunnen kopen. Dat lied over honger werd twintig jaar geleden ook al gezongen. Toen was de opbrengst voor kinderen in Ethiopië die niet genoeg te eten hadden. Nu is de opbrengst voor kinderen in heel Afrika die niet genoeg te eten hebben. Er is niet veel verbeterd.

Bij Lange Frans & Baas B kunnen we horen hoe het noodlot in Nederland te werk gaat. `Zinloos' vertelt hoe Daniel van Cottem, Joes Kloppenburg, Meindert Tjoelker en Rene Steegmans omkwamen door zinloos geweld. ,,Verkeerde tijd en een verkeerde plek/ is dat de juiste situatie voor de juiste gek?'', rappen ze boos.

    • Hester Carvalho