Veel vrijwilligers WK jeugd

In één maand hebben zich via internet 2.163 vrijwilligers aangemeld om te assisteren bij het WK voetbal tot 20 jaar dat volgend jaar tussen 10 juni en 2 juli in Nederland wordt gehouden.

De geïnteresseerden `solliciteerden' op baantjes als chauffeur van een VIP-auto, gastvrouw of parkeerwachter. De 52 wedstrijden van het WK worden in zes steden afgewerkt: Kerkrade, Utrecht, Tilburg, Doetinchem, Enschede en Emmen. In Utrecht meldden zich de meeste vrijwilligers: 873. In Emmen de minste: 147. De website www.fifa.com/wktot20 staat nog steeds open voor aanmeldingen. Er zijn ongeveer 1.200 vrijwilligers nodig, maar volgens een woordvoerder van de KNVB zijn nog niet alle vacatures vervuld.

In Tilburg werden gisteren de toegangsprijzen bekendgemaakt. Die variëren voor de groepswedstrijden, achtste en kwartfinales van 10 tot 30 euro; in de halve finale van vijftien tot veertig euro. Voor de finale kost een kaartje 20 tot 50 euro. Amateurverenigingen kunnen per toegangsbewijs 2,50 euro korting krijgen. Zij hebben bovendien de mogelijkheid per luxe touringcar naar een stadion te reizen. De organisatie hoopt tijdens de wedstrijden een bezettingsgraad te bereiken van zeventig procent van de tribunecapaciteit.

Louis van Gaal, enkele weken geleden opgestapt als technisch directeur van Ajax, onderstreepte gisteren in Tilburg de attractiviteit van het evenement voor de voetballiefhebber. Hij was in 2001 de laatste bondscoach die een Nederlands team op het WK jeugd begeleidde. ,,De statistieken bewijzen dat tijdens bijna elk toernooi van dit wereldkampioenschap een ster opstaat. In 1979 in Japan was dat Maradona, in 1983 in Mexico Van Basten, Van 't Schip en Vanenburg, in 1991 in Portugal Figo en Elber, in 1999 in Nigeria Ronaldinho en in 2001 in Argentinië bevatte mijn selectie spelers als Van der Vaart, Robben, Heitinga en Huntelaar.''

De oud-trainer van Ajax en Barcelona onthulde dat hij in zijn hoedanigheid als bondscoach er bij KNVB-directeur Harry Been op heeft aangedrongen het evenement naar Nederland te halen. ,,Het is ook leuk om kennis te maken met al die speelstijlen.''