Topbelegger PGGM naar ABP

Topbelegger Roderick Munsters van pensioenfonds PGGM stapt over naar het driemaal zo grote pensioenfonds ABP, dat bijna 160 miljard euro beleggingen heeft. ,,Sommige vogels vliegen maar één keer'', zegt Munsters (41) in het persbericht waarin PGGM zijn vertrek aankondigt. Volgens een woordvoerder wil hij verder nu niet met de media praten over zijn vertrek.

ABP is blij met zijn overstap, PGGM vindt het niet leuk. ABP heeft met een headhunter zes maanden gezocht naar een opvolger van de huidige directeur vermogensbeheer Jean Frijns, die het wat rustiger aan gaat doen. Frijns gaat de nieuwe commissie leiden die in opdracht van minister Zalm van Financiën de navolging van de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur (zogeheten corporate governance) gaat controleren.

Door zijn overstap wordt Munsters, die zeven jaar bij PGGM heeft gewerkt, een van de machtigste pensioenbeleggers ter wereld. PGGM is een van de voorlopers op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen en het actief optreden bij ondernemingen die ondermaats ondernemingsbestuur laten zien. ABP is mondiaal een van de drie grootste pensioenfondsen.

Bij PGGM verdiende Munsters vorig jaar 276.000 euro, Frijns verdiende 242.711 euro plus 54.125 euro gratificatie plus 92.924 euro als beloning op lange termijn. Een ABP-woordvoerder zegt niet te weten of Munsters bij zijn overstap extra beloningen in het vooruitzicht zijn gesteld. Munsters gaat ,,op een nader te bepalen datum in het voorjaar van 2005'' aan de slag.

ABP, gevestigd in Heerlen, voert de pensioenregelingen uit voor meer dan een miljoen ambtenaren en leraren. PGGM in Zeist is het pensioenfonds voor een miljoen werknemers in de bedrijfstakken zorg en welzijn.