Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met de vertrekkende voorzitter van de Europese Unie Romano Prodi over de EU en wat hij gaat doen. En aandacht voor de begrafenis van Yasser Arafat. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nieuwslicht. Onder meer aandacht voor de dood van Arafat en wat voor processen zich de afgelopen dagen in zijn lichaam hebben afgespeeld. Ook aandacht voor het werk van technisch rechercheurs. Ned.3, 21.20-22.00u.

Nova politiek. Onder andere een gesprek met de minister van Onderwijs Maria van der Hoeven. Ned.3, 22.20-22.00u.

AMUSEMENT

Domino Day 2004. Verslag van de poging het wereldrecord vallende dominostenen uit 2002 te verbeteren. Zangeres Shania Twain zal met een tikje de 4.250.000 dominostenen in beweging zetten. SBS6, 19.35-23.00u.

Tv-show. Onder andere een gesprek met eetgoeroe Montignac die woont bij de grens van Frankrijk en Zwitserland en een boek schreef over dikke kinderen. Verder een studiogesprek met jongeren die lijden onder extreem overgewicht. Ned.2, 21.30-22.30u.

Jeremy Clarkson meets the neighbours. Eerste aflevering van een serie waarin autosportjournalist Jeremy Clarkson in een klassieke Jaguar door Europa reist. In deze eerste aflevering is hij in Frankrijk en onderzoekt of zijn vooroordelen over de Fransen juist zijn. Veronica, 21.30-22.20u.

RELIGIE

Diwali. Over de achtergronden van het hindoefeest Diwali (lichtfeest) dat over de hele wereld wordt gevierd. Met dit feest wordt de overwinning van licht op duisternis, van het goede op het kwade, gevierd. Ned.1, 18.00-18.30u.

FILM

The Siege (Edward Zwick, 1998, VS). IJzervreter Bruce Willis geeft leiding aan de staat van beleg in Manhattan nadat bij islamitische zelfmoordacties honderden Amerikaanse buspassagiers en schoolkinderen om het leven zijn gekomen. Curiosum, dat eertijds volgens deze krant struikelde ,,over iets te veel ongeloofwaardigheden'', draait om de animositeit tussen FBI (Denzel Washington), CIA (Annette Bening) en leger (Willis). Yorin, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992, VS). Niet alleen in erotisch opzicht doeltreffende thriller van Paul Verhoeven, die de lessen van Alfred Hitchcock aanpaste aan de hogere tolerantiedrempel van de jaren negentig. Schijnbaar koele, intelligente en biseksuele bestsellerauteur Sharon Stone verleidt detective Michael Douglas, die onderzoekt of zij in bed haar minnaar vermoord heeft. Net5, 22.00-0.20u.

Cabaret (Bob Fosse, 1972, VS). Fameuze musical met Liza Minnelli als de ambitieuze Amerikaanse nachtclubzangeres Sally Bowles die in het vooroorlogse Berlijn Engelsman Michael York moet delen met de perverse Duitse baron Helmut Griem. Onvergetelijke liedjes weerspiegelen het politieke en private leven buiten de nachtclubdeuren. Canvas, 23.25-1.25u.

Code inconnu (Michael Haneke, 2000, Fr./Duitsl./Roemenië). In zijn eerste Franse film – met een sterrol voor Juliette Binoche – beziet de Oostenrijker Haneke Europa als een toren van Babel, waar de snel versmeltende (sub)culturen elkaar niet meer begrijpen. De vérreikende gevolgen van een incident in een straat in Parijs worden in een virtuoze puzzelvorm in kaart gebracht. Ned.3, 23.55-1.50u.

The Dark Half (George A. Romero, 1993, VS). Verdienstelijke adaptatie door veteraan Romero van Stephen Kings Jekyll-and-Hyde-variatie is psychologische griezelfilm waarin fatsoenlijke, in zijn jeugd getraumatiseerde huisvader Timothy Hutton te kampen lijkt te hebben met een moordlustig alter ego. Veronica, 0.40-2.55u. Onderbroken door reclame.

I Walked with a Zombie (Jacques Tourneur, 1943, VS). Zie tv-vooraf. BBC2, 1.40-2.50u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van gepensioneerd uitgever Gerrit Eilander in Terwolde vertelt correspondente Henny Savenije over de lokale radio in Zuid-Korea. Verder besprekingen van de verhalenbundel Fascination van de Engelse schrijver William Boyd en de film Buongiorno, notte van de Italiaanse cineast Marco Bellocchio. In het tweede uur een gesprek met Caroline Roodenburg over haar boek Willem Sandberg – Expressie en ordening. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Advocaat, columnist en presentator Prem Radhakishun praat over het hindoefeest Diwali dat miljoenen Hindoes in de hele wereld vieren, Theo van Gogh en de consequenties van terreurdreiging. Radio 1, 0.04-0.45u.