TA gaat samenwerken met Gent

Toneelgroep Amsterdam gaat grootschalig samenwerken met Johan Simons van NT Gent en Theu Boermans van De Theatercompagnie. Volgens Ivo van Hove van TA is met deze beslissing louter een artistiek doel gediend. ,,Toneelgroep Amsterdam wil uitgroeien tot een groot repertoiregezelschap dat voorstellingen uitbrengt in een internationale context. Simons en Boermans zijn regisseurs die in de grote zaal voorstellingen maken die een groot publiek aanspreken.''

Met NT Gent gaat TA in de komende jaren vier voorstellingen maken, in de regie van Ivo van Hove, Johan Simons en internationaal gerenommeerde regisseurs. Van Hove bijt de spits af met Husbands van John Cassavates. Van Hove zegt ,,verheugd te zijn dat hij vier weken onafgebroken kan repeteren in het eigen theaterhuis van NT Gent''. De voorstelling zal zowel in Amsterdam als in Gent een lange speeltijd hebben en niet op reis gaan.

Toneelgroep Amsterdam en De Theatercompagnie gaan de krachten bundelen in twee co-producties, waarvan de eerste, Don Carlos van Friedrich Schiller, geregisseerd gaat worden door Theu Boermans. Ook wil TA in het nieuwe kunstenplan het aantal voorstellingen in de Stadsschouwburg van Amsterdam verhogen van 100 naar 180 voorstellingen. Bovendien treden er vijf nieuwe spelers toe tot TA: Jacob Derwig, Fedja van Huet, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors en Eelco Smits.

Van Hove wil met Simons en Boermans een weinig gelukkige situatie in het Nederlandse toneel doorbreken: ,,De meeste regisseurs zitten vast aan een gezelschap. Dat verhindert samenwerking. In Amsterdam en Gent laten we zien dat zoiets wel degelijk tot de mogelijkheden behoort en de artistieke kwaliteit van de voorstellingen alleen maar verhoogt.''