Spelen Athene kostten 8,95 miljard euro

De Olympische Spelen van Athene hebben 8,95 miljard euro gekost. Dat heeft minister George Alogoskoufis van Financiën vanochtend in Athene bekendgemaakt. Daarmee zijn de Spelen in de Griekse hoofdstad de duurste ooit.

In dat bedrag zijn niet alle infrastructurele projecten opgenomen zoals de aanleg van het vliegveld, de ringweg en tramlijnen. De Griekse regering draait voor het leeuwendeel van de kosten (7,2 miljard euro) op. Alogoskoufis zei dat de post veiligheid naar 1,7 miljard euro is opgelopen. Vóór de aanslagen op 11 september 2001 in New York en Washington trokken de Grieken daar honderd miljoen euro voor uit.

Het budget voor de Spelen was oorspronkelijk geraamd op 4,6 miljard euro. Dat was al ruim het dubbele van Sydney 2000, dat 2,08 miljard euro kostte. De exorbitante stijgingen zijn mede veroorzaakt door vertragingen in de bouw en renovatie van de accommodaties waardoor extra mankracht noodzakelijk werd om alle projecten klaar te krijgen.

Alogoskoufis weigerde alle details prijs te geven. Wel wilde hij kwijt dat de verbetering van de infrastructuur 2,8 miljard opslokte. De kosten van de olympische accommodaties bedroegen 2,1 miljard euro. Aan gastvrijheid en milieuprojecten gaf de Griekse regering 1,1 miljard uit.

Noorwegen wil de Olympische Winterspelen van 2014 in Tromsö niet langer organiseren. De Noorse regering heeft gisteren de kandidatuur van de binnen de poolcirkel gelegen stad ingetrokken. De organisatie is te duur en komt bovendien te kort na de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer.