Slechts acht Arabische leiders eren Arafat (Gerectificeerd)

Bij de rouwdienst voor de Palestijnse leider Yasser Arafat, vanmorgen in de moskee van de militaire club in Kairo, waren slechts acht Arabische leiders aanwezig. Tienduizenden Palestijnen, onder wie gewapende aanhangers van Hamas, ontvingen hun gisteren in Parijs overleden leider later vanochtend in Ramallah, waar hij in zijn oude hoofdkwartier bijgezet wordt.

De meeste landen van de Europese Unie, waaronder fungerend voorzitter Nederland, hadden hun minister van Buitenlandse Zaken naar Kairo afgevaardigd. De VS, die net als Israël Arafat hadden afgeschreven, zonden onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns. Israël was afwezig.

Onder Arabische broeder-leiders van Arafat die naar de Egyptische hoofdstad waren gekomen was wél de Saoedische de facto leider, kroonprins Abdullah. Saoedi-Arabië was indertijd razend over de steun van Arafat voor de Iraakse president Saddam Hussein, toen deze in 1990 het buur-emiraat Koeweit bezette. De Saoedische autoriteiten zetten indertijd de financiële steun aan Arafats Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) stop, en gooiden Palestijnse gastarbeiders het land uit. Arafat was pas in 1994 weer welkom in Riad, maar echt hartelijk werd het nooit meer.

De vertegenwoordiging van de Arabische Golfstaten in Kairo kwam verder niet hoger dan het niveau van ministers. Koeweit zelf stuurde minister van Energie sjeik Ahmad al-Fahd al-Sabah. Oman zijn minister van Buitenlandse Zaken, Bahrein een van zijn twee vice-premiers, de Verenigde Arabische Emiraten een delegatie ministers en Qatar ook een vice-premier.

In Syrië lijkt de afkeer van Arafat van vader op zoon overgegaan. Voorzover bekend was er geen enkele Syrische vertegenwoordiger aanwezig. Wijlen president Hafez al-Assad zette Arafat in 1983 het land uit op het hoogtepunt van hun strijd om de macht over de Palestijnse beweging. Zijn zoon Bashar heeft het beleid van zijn vader in vele opzichten voortgezet, inclusief de steun voor Palestijnse oppositiegroepen.

De koning van Marokko had zijn jongste broer gestuurd. Wel naar Kairo waren gekomen de Jordaanse koning Abdallah II en de presidenten van Jemen, Libanon, Soedan, Tunesië en Algerije. En natuurlijk was er de gastheer, president Hosni Mubarak. Arafat meed Egypte nadat president Sadat in 1977 naar Jeruzalem was gereisd om vredesonderhandelingen met Israël te openen. Maar na zijn breuk met Assad legde hij zijn meningsverschillen met Egypte bij.

Palestijnen zijn somber pagina 5

Rectificatie

Rouwdienst Arafat

In het artikel Slechts acht Arabische leiders eren Arafat (12 november, pagina 1) ontbrak de Syrische president Bashar al-Assad in de opsomming van Arabische leiders die in Kairo de rouwplechtigheid bijwoonden voor de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat. Assad stond niet op de gastenlijsten van persbureaus, maar hij was wel aanwezig.