Sint Maarten

`Kijken wie het meeste snoep krijgt vanavond!'' zegt Tobias.

,,Vorig jaar had ik het meeste'', zegt Henriette. ,,Maar dat was natuurlijk omdat ik zo mooi zong! En dit jaar heb ik de mooiste lampion. Het is een soort lachende maan!''

,,Ik heb een Chinese lampion met een draak'', zegt Tobias.

,,De mijne heeft een elektrisch lampje'', zegt Rintje. ,,Met een batterij!'' ,,Dat is niet echt'', zegt Tobias. ,,Het moet met een kaarsje, dat is veel mooier!''

,,Maar vorig jaar ging mijn kaarsje uit'', zegt Rintje. ,,En zo blijft mijn lampion altijd branden.''

,,Kom'', zegt Henriette. ,,Laten we het lied nog eens oefenen!''

,,Begin jij maar'', zegt Tobias.

Henriette geeft de toon aan. ,,Hmmmmmmm...'' En dan zingt ze: ,,SINT MAARTEN, SINT MAARTEN, WIJ WILLEN HEEL VEEL TAARTEN, HONDEN HEBBEN STAARTEN, DIE GAAN ALLEMAAL HEEN EN WEER, DAAR IS SINTE MAARTEN WEER!''

,,Volgens mij ging het ietsje anders'', zegt Tobias. ,,De koeien hebben staarten, en de meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sinte Maarten aan!''

,,Maar mijn lied is beter'', zegt Henriette. ,,Met een andere tekst vallen we extra op!''

,,Ik heb ook een tekst bedacht'', zegt Rintje. ,,SINT MAARTEN, SINT MAARTEN, IK BEN EEN GROOT GEVAARTE, GEEF ME NU EEN BERG MET SNOEP, ANDERS POEP IK OP JE STOEP!''

,,Ook heel leuk'', zegt Henriette . ,,Maar nu moeten we beginnen, het is al donker buiten!''

Ze lopen naar een huis aan het begin van de straat en Tobias belt aan. Er komt een oude hond naar buiten. Ze heeft een grote toeter aan haar oor want ze is een beetje doof. Als ze klaar zijn met het lied pakt de hond uit een grote mand een heleboel zelfgebakken koekjes. ,,Mooi gezongen hoor!'' zegt ze.

Bij de volgende deur woont een hele deftige meneer. ,,Ik hou niet van dat lawaai'', zegt hij als ze klaar zijn met hun lied. Hij geeft ze alledrie een stukje brood. ,,Een boterham met tevredenheid, zorgt voor gehoorzaamheid en vlijt!''

,,Bah!'' zegt Henriette als ze verder lopen. ,,Wat een saaie drol! Daar gaan we volgend jaar niet meer langs.''

Bij elke deur zingen ze hun lied. Hun tassen worden steeds voller met snoep. ,,Hier woont mijn oma'', zegt Henriette. ,,Ze heeft hele lekkere varkensoortjes gerookt om uit te delen!''

Daarom doen ze hier extra hun best. Ze dansen er zelfs bij en Tobias schudt met zijn drakenlampion.

,,Help!'' roept Tobias opeens. ,,Mijn lampion staat in brand!''

Snel gooit hij hem in een plas water.

,,Geeft niks'', zegt de oma van Henriette. ,,Ik heb hier nog een lampion, neem die maar!''

Met de nieuwe lampion gaan ze verder. Als ze alle deuren in de straat gehad hebben gaan ze naar Rintjes huis om het snoep te verdelen. ,,En niet alles in één keer opeten'', zegt de moeder van Rintje. ,,Anders hebben jullie morgen buikpijn!''

EINDE.

Meer over Rintje op www.rintje.nl

    • Sieb Posthuma