Schone plas via web

De kwaadwillende sporter kon via internet al elk gewenst prestatiebevorderend middel kopen. Tot verontrusting van het mondiale anti-dopingbureau WADA wordt nu ook uitgebreid reclame gemaakt voor de `Whizzinator', de ideale methode om de dopingcontrole te omzeilen. De `Valseplasser' zorgt voor altijd schone urine.

Puck Technology levert voor 150 dollar een complete kit, bestaande uit een levensechte kunstpenis (keuze uit vijf kleuren, in één maat) met daaraan een vloeistofzakje, een portie met 80 cc kraanwater aan te lengen `instant' urine, een warmtepak om de plas op lichaamstemperatuur te brengen en een slip om `het zaakje' op de plaats te houden.

Volgens de Californische fabrikant merkt de dopingcontroleur, die de plasser volgens het protocol op de vingers moet kijken, gegarandeerd niets van het gegoochel onder zijn neus. Ook de klik waarmee de stroom in gang wordt gezet, valt niet op.

Nieuw is deze methode van verlakkerij – zie ook het `peertje' in de oksel van de Belgische wielrenner Pollentier – niet, maar wel zeer actueel. Het sterke vermoeden bestaat dat onder meer bij de Olympische Spelen van Athene op deze manier is gesjoemeld. De Hongaarse atleet Adrian Annus werd op verdenking daarvan gedwongen zijn gouden medaille in te leveren.