Philips verkoopt aandeel ASML

Elektronicaconcern Philips heeft vanmorgen zijn laatste aandelenpakket in chipmachinemaker ASML verkocht. De verkoop van de 13,4 miljoen aandelen levert het concern een boekwinst op van ongeveer 140 miljoen euro.

Philips is al jaren bezig het belang in de voormalige dochter ASML af te bouwen. ,,De aandelen worden al een tijdje niet meer als een strategisch belang beschouwd'', zei een woordvoerder van Philips. ,,We hebben besloten dat het nu een goede tijd was om ze van de hand te doen.''

Philips wilde vanmorgen niet zeggen wat het met de verkoopopbrengst gaat doen. De woordvoerder zei dat het geld voor ,,algemene doeleinden'' wordt gebruikt en als aparte bate op de winst-en-verliesrekening komt te staan. De woordvoerder wilde niet reageren op marktgeruchten.

Volgens geruchten zou Philips het geld willen gebruiken voor een mogelijke afwaardering van Medquist, een Amerikaans bedrijf dat voor 71 procent in handen is van Philips. Medquist, actief in medische rapportages in elektronische vorm, heeft zijn klanten verkeerde rekeningen gestuurd. Het is door die affaire in problemen gekomen en de beurswaarde is gedaald, waardoor het belang voor een te hoog bedrag bij Philips in de boeken staat. Een ander gerucht speculeerde op interesse van Philips in de medische activiteiten van het Belgische bedrijf Agfa-Gevaert. Philips is al enige tijd aan het uitbreiden in de sector medische systemen.

Philips ontving 12,12 euro per aandeel ASML. De verkoopprijs ligt boven het slot van gisteren (11,85 euro) en ook boven de notering van 12,06 euro die rond het middaguur werd bereikt. De koers van het bedrijf uit Veldhoven ligt al enige maanden rond de 10 à 11 euro. Begin dit jaar kostte het aandeel nog 17,92 euro, maar het kwam terecht in een glijvlucht met een koers van 9,70 euro als dieptepunt in september. Het bedrijf, producent van machines die computerchips maken, heeft veel last gehad van de economische malaise. Vorige maand maakte ASML bekend dat het in het derde kwartaal weer winst had geboekt.