Pas verschenen: Non fictie

Paul van der Steen: Cals. Koopman in verwachtingen, 1914-1971. Balans, 568 blz. €29,50

Biografie van de KVP-politicus die als premier in het midden van de jaren zestig vooral crisismanager was vanwege de rellen rond het huwelijk van Beatrix en Claus en het rumoer rond provo.

Pieter Steinz: Lezen op locatie Atlas van de wereldliteratuur. Prometheus/NRC Handelsblad, 154 blz. €17,50

Zeer uitgebreide versie van de serie Steinz' Literaire Atlas, vorig jaar wekelijks verschenen in de bijlage Leven &cetera van deze krant.

Els Kloek (red.): Verzameld verleden. Veertig gedenkwaardige momenten en figuren uit de vaderlandse geschiedenis. Verloren, 178 blz. €15,–

Laatste deel van de reeks `Verloren Verleden', informatieve boekjes over beslissende figuren en spraakmakende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Dit slotdeel verschijnt (tegelijk met het deel over Pichegru) bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Van Gijn in Dordrecht.

Michael Ignatieff: Het minste kwaad. Politiek en moraal in het tijdperk van het terrorisme. Cossee, 253 blz. €19,90

Beschouwingen over de vraag hoe het terrorisme effectief kan worden bestreden, zonder democratische verworvenheden te verliezen. `....[Ignatieff] verzandt te vaak in stereotyperingen. In zijn verlangen Amerika een hart onder de riem te steken gaat Ignatieff een confrontatie met de onderbuik van de eigen Amerikaanse samenleving uit de weg' (Irena Rosenthal, Boeken, 23.07.04).