Pas verschenen

Louis de Bernières: Vogels zonder vleugels (Birds Without Wings). Vert. Tinke Davids De Arbeiderspers, 566 blz. €25,–

Tien jaar na zijn succesroman Kapitein Corelli's mandoline weer een nieuwe roman van de Britse auteur Bernières. Birds Without Wings verhaalt over de bewoners van een stadje aan de kust van Anatolië ten tijde van de neergang van het Ottomaanse rijk en de opkomst van Atatürk en het Turkse nationalisme. `De geschiedenis is prachtig opgeschreven, de personages komen tot leven en er is genoeg ruimte voor nuance. Misschien is het wat onredelijk, maar juist dát werkt storend (Toef Jaeger in Boeken, 03.09.04).

Jens Christian Grøndahl: Hartslag (Hjertelyd). Vert. Gerard Cruys, Meulenhoff, 254 blz. €17,50

Een voormalige architect kijkt terug op het leven van zijn jeugdvriend en daardoor ook op zijn eigen leven. Roman van de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl (1957) waarin het toeval het leven van alle hoofdpersonen lijkt te bepalen.

Otto de Kat: De inscheper. G.A. van Oorschot, 160 blz. €15,–

Tweede roman van Otto de Kat, pseudoniem van uitgever en oprichter van uitgeverij Balans, Jan Geurt Gaarlandt.

Sophie de Klerck: Sophie zet door De avonturen van een topvrouw en topmoeder. Prometheus/NRC Handelsblad, 134 blz. €10,–

Tot roman bewerkte versie van het gelijknamige feuilleton van Sophie de Klerck, verschenen in de bijlage Leven&cetera van deze krant.

Yann Martel: Zelf (Self). Vert. Hans van Cuijlenborg, Prometheus, 336 blz. €17,95

Semi-autobiografische roman over de woelige seksuele volwassenwording van een jongen, die halverwege de roman plotseling verandert in een lesbische vrouw. Yann Martel won met zijn roman `Het leven van Pi' in 2002 de Booker Prize. `Een prachtig pleidooi voor de schoonheid en noodzaak van liegen, verbeelding, fictie' (Stine Jensen in Boeken, 27.12.02).

Hans Sleutelaar: Vermiste stad Rotterdamse kwatrijnen. De Bezige Bij, 62 blz. €16,50

Na 25 jaar weer een nieuwe dichtbundel van Hans Sleutelaar (1935) die in de jaren zestig samen met C.B. Vaandrager, Armando en Hans Verhagen, De Nieuwe Stijl in de literatuur vertegenwoordigde en bekend werd met het éénregelige gedicht `Wollt ihr die totale Poesie?'.

Hans Tentije: Deze oogopslag. De Harmonie, 70 blz. €14,75

Bundel met gedichten van Hans Tentije over de verborgen schoonheden van steden, dorpen en landstreken en waarin de liefde voor het detail doorklinken.