Media in Irak gemaand lijn regering te volgen

Nieuwsorganisaties in Irak zijn gisteren gemaand zich te houden aan de regeringslijn wat betreft het door het Amerikaanse leger geleide offensief tegen rebellen in de sunnitische stad Falluja. Als ze dat niet doen, kunnen ze gerechtelijke actie verwachten, aldus de Iraakse Hoge Commissie voor de Media gisteren in een verklaring.

De mediacommissie, die is opgericht door de vroegere Amerikaanse bestuurder Paul Bremer, is volgens de opzet ervan onafhankelijk van de regering. Zij moet onder andere verhinderen dat de staat zich bemoeit met de berichtgeving, zoals de gewoonte was onder het vorig jaar omvergeworpen bewind van Saddam Hussein. De verklaring van gisteren was afgedrukt op briefpapier van het bureau van interim-premier Iyad Allawi.

Onder verwijzing naar de staat van beleg die Allawi begin deze week voor 60 dagen heeft afgekondigd, onderstreepte de mediacommissie dat de nieuwsorganisaties ,,precies en objectief moeten zijn bij de aanpak van nieuws en informatie''. Met name moeten de media ,,onderscheid maken tussen de onschuldige inwoners van Falluja die geen doelwit zijn van militaire operaties, en terroristische groepen die de stad hebben geïnfiltreerd en haar bevolking in gijzeling hebben genomen onder het voorwendsel van verzet en jihad [heilige oorlog]''. Nieuwsorganisaties moeten ,,correspondenten in Falluja gidsen [..] geen onrealistische posities propageren of nationalistische etiketten plakken op terroristische bendes of misdadigers en moordenaars''.

Tevens deed de commissie in haar verklaring een beroep op de media ,,ruimte te reserveren in uw verslaggeving om de positie duidelijk te maken van de Iraakse regering, die de aspiraties uitdrukt van de meeste Irakezen'' ,,We hopen dat u hieraan gehoor geeft, [..] anders zullen wij tot onze spijt gedwongen zijn alle wettelijke maatregelen te nemen om hogere nationale belangen te waarborgen.''

De mediacommiassie heeft niet eerder een dergelijke verklaring uitgegeven. Wel zijn individuele nieuwsorganisaties aangepakt wegens vermeende opruiende berichtgeving. Onder andere is het kantoor in Bagdad van de Arabische televisiezender Al-Jazira gesloten.